In ultima vreme toti mai multi oameni sunt diagnosticati cu anxietate, va propun sa vedem semnificatia metafizica a anxietati in viziunea lui Lise Bourbeanu.
Semnificatia metafizica a ANXIETATI
BLOCAJ FIZIC
Anxietatea este o frica fara un obiect anume. Persoana care sufera de acesta afectiune traieste intr-o asteptare dureroasa a unui pericol neprecizat imprevizibil.
BLOCAJ EMOTIONAL
Anxietatea are ca efect, asupra persoanei afectate blocarea capacitatii de a trai momentul prezent. Acea persoana este nelinistita tot timpul. Se raporteaza mereu la trecutul ei. Ia ceea ce a trait sau la ceea ce a trait altcineva. Are o imaginatie bogata si o preocupa prea mult sa isi imagineze tot felul de lucruri care nici macar nu sunt probabile.
Pandeste mereu semne care sa-i demonstreze ca are dreptate sa fie nelinistita.
BLOCAJ MENTAL
Imediat ce simti o criza de anxietate care se manifesta. trebuie sa deviiconstient de faptul ca esti condus de imaginarul tau care te impiedica sa traiesti in prezent. Asuma-ti decizia ca nu ai nimic de demonstrat. Esti ceea ce esti cu defectele si calitatile tale asemeni tuturor. Lasa-te purtat in fata necunoscutului avand de acum inainte incredere in intuitia ta care va sti cum sa te orienteze daca ii dai aceasta sansa. De asemenea ar trebui sa ai mai multa incredere in persoanele din jurul tau. Permite-le sa te ajute asa cum pot ele. Anxietatea poate fi provocata si de o criza de AGORAFOBIE.
Semnificatia metafizica a AGORAFOBIE
BLOCAJ FIZIC
Aceasta forma de fobie este o teama maladiva de spatiile deschise si de locurile publice. Este cea mai raspandita dintre fobii. Femeile sunt de doua ori mai predispuse la aceasta afectiune decat barbatii. Multi barbati isi ascund agorafobia in alcool. Prefera sa devina alcoolici mai degraba decat sa-si recunoasca teama incontrolabila. Agorafobul se plange ca sufera de anxietate si mai ales de angoase, pe punctul de a se transforma in panica. O situatie de angoasa poate antrena in cazul agorafobului reactii fiziologice (palpitatii, ameteli, tensiune sau slabiciune musculara, transpiratie, dificultati respiratorii, greata, incontinenta etc.) care pot duce la panica, reactii cognitive (sentiment de instrainare, teama de a-si pierde controlul de a innebuni, de a fi umilit in public de a lesina sau de a muri etc.) precum si reactii comportamentale (fuga in fata situatiilor care pot provoca anxietate si din orice spatiu care i se pare departe de locul sau de persoana pe care le considera securizante).
Cum majoritatea agorafobilor sufera de HIPOGLICEMIE este indicat sa ne referim si la aceasta afectiune.
BLOCAJ EMOTIONAL
Frica si senzatiile pe care le simte agorafobul sunt extrem de puternice. Astfel incat evita situatiile din care nu are cum sa scape. De aceea trebuie sa gaseasca o persoana apropiata securizanta cu care sa poata iesi precum si un loc securizant unde sa se refugieze. De fapt, catastrofele anticipate de el nu se intâmpla niciodata.
Majoritatea agorafobilor au fost foarte dependenti de mama lor in copilarie si s-au simtit responsabili fie pentru fericirea ei fie sa o ajute in indeplinirea functiei ei demama. Un agorafob se poate ajuta pe sine la nivel emotional, rezolvand situatia cu mama lui.
BLOCAJ MENTAL
Cele doua mari temeri ale agorafobului sunt teama de moarte si teama de nebunie. Aceste frici ale lor provin din copilarie si au fost traite in singuratate. Un camin propice pentru aparitia agordfobiei este cel in care a survenit un deces sau a fost un caz de nebunie a unei persoane din familie. Se poate intampia de asemenea ca agorafobul sa fi fost el insusi in pericol de moarte, in copilarie sau ca teama legata de nebunia sau de moartea cuiva sa fi fost vehiculata in familie.
Aceasta frica de moarte a agorafobului este traita pe toate nivelurile, cu toate ca el insusi nu isi da seama de acest lucru. Nu se considera capabil sa faca nici o schimbare in nici un domeniu deoarece acest lucru ar simboliza o moarte simbolica. De aceea orice schimbare ii produce momente de angoasa si ii accentueaza gradul de agorafobie. Aceste schimbari pot fi trecerea de la copilarie la adolescenta, apoi la maturitate, trecerea de la celibat la casatorie, o mutare. O schimbare a locului de munca, o sarcina, un accident, o despartire, moartea sau nasterea cuiva etc.
Timp de mai multi ani aceste angoase si temeri pot fi inconstiente. interioare. Apoi intr-o zi, cand agorafobul va ajunge la limita sa emotionala si mentala. Temerile sale vor deveni constiente si exterioare.
Agorafobul are o imaginatie debordanta incontrolabila isi imagineaza situatii dincolo de realitate si se crede capabil sa faca fata acelor situatii. Aceasta activitate mentala intensa ii face sa se teama de nebunie. Nu indrazneste sa vorbeasca despre aceste lucruri cu ceilalti de teama sa nu fie considerat nebun. Trebuie sa isi dea repede seama ca nu este vorba de nebunie ci de o hipersensiblilitate prost controlata.
Daca corespunzi criteriilor mentionate mai sus, trebuie sa stii ca ceea ce ti se intâmpla nu este o forma de nebunie si nu poti sa mori din cauza asta. Pur si simplu, copil fiind ai fost prea deschis in fata emotiilor celorlalti crezand ca esti responsabil pentru fericirea sau nefericirea lor. În consecinta. ai devenit foarte psihic pentru a fi in alerta si a putea preveni nenorocirile celorlalti: de aceea captezi toate emotiile si temerile celorlalti atunci când te afli intr-un loc public. Pentru tine cel mai important lucru este sa inveti adevarata notiune de responsabilitate.
Sper ca iti sunt utile informatiile aflate in acest articol si daca DA, atunci mi-ar face mare placer sa iti citesc comentariul mai jos. Daca crezi ca merita sa-l recomanzi si prietenilor tai te rog s-o faci distribuind articolul. Multumesc.