Bufeurile
Bufeurile sunt acea senzatie de caldura intensa pe care o simt femeile in anii care reprezinta tranzitia catre menopauza. De multe ori, femeile se confrunta cu aceste valuri sau puseuri de caldura intensa (bufeuri) si in timpul noptii, iar transpiratiile nocturne le pot afecta calitatea somnului.
Transpiratiile si bufeurile apar inainte, cat si in timpul menopauzei deoarece nivelul anumitor hormoni este in continua schimbare, iar printre acestia se afla estrogenul si progesteronul, afectand controlul temperaturii corpului.
Semnele menopauzei
- tulburari vaso-motorii: bufeuri
- depresii, anxietate, insomnie, iritabilnatc
- dureri la nivelul oaselor
- disconfort vaginal, dureri in timpul actului sexual
- modificari uro-recto-vaginaie
- cardiovasculare: ingustarea arterelor, atac de cord, anxietate intensa, impreuna cu palpitatii puternice, tensiune vasculara ridicata
- sistemul osos: osteoporoza
- sani: devin flasci si isi schimba forma
Citeste si articolul de pe blog Menopauza ce este, cand apare, cum se manifesta si trateaza?
Ce este menopauza?
Menopauza la femei este o etapa normala in viatta unei femei. Trecerea la aceasta etapa nu este deloc usoara atat la nivel fizic, psihic si emotional. De obicei, menopauza apare undeva intre varsta de 45 si 55 de ani si semnifica sfarsitul ciclului menstrual lunar. Trecerea de la reproducere la non-reproducere este rezultatul unei reduceri a productiei hormonale feminine de ovare. Aceasta tranzitie nu este in mod normal brusca, ea tinde sa apara pe o perioada de ani si este o consecinta naturala a imbatranirii.
Este o schimbare inevitabila pe care fiecare femeie o va experimenta, presupunand ca atinge varsta mijlocie si dincolo de ea. Multi oameni vad menopauza ca pe o boala, cand, de fapt, este o stare normala a dezvoltarii unei femei.
Menopauza precoce
In cazuri rare, ovarele unei femei inceteaza sa mai lucreze la o varsta frageda, variind de la varsta pubertatii pana la 40 de ani, iar acest lucru este cunoscut sub numele de insuficienta ovariana prematura (POF). Unele cauze cunoscute ale insuficientei ovariene premature includ tulburari autoimune, boli tiroidiene, diabet mellitus, chimioterapie, fiind un purtator al fragilului X gena sindromului si radioterapie.
Simptomele la menopauza
Cele mai frecvente simptome sunt inrosirea, transpiratia abundenta in timpul noptii, perioada menstruala neregulata alternate cu sangerari abundente, ameteala si stari de lesin, iritabilitate, insomnie, depresie, pierderea memoriei, dureri de cap, constipatie si cresterea in greutate, maini si picioare reci si libidou scazut sau redus.
De asemenea, dupa menopauza, creste si presiunea sangelui, vaginul se poate usca, iar unele femei trec printr-o perioada de cadere a parului.
Printre tulburari psihoafectibe pe care o femeie la menopauza le poate experimenta se numara:
- depresie
- anxietate
- initabilitate, agresivitate
- dificultati in concentrare
- lipsa motivatiei etc.
Daca esti un maestru Reiki si ai initiere reiki pe sitemul "Menopauza Reiki" (vezi initierea reiki) poti sa-ti faci autotratament reiki cu energia reiki.
Daca nu te descuri cu un tratament naturist pentru menopauza poti apela si la un bioenergoterapeut pentru o terapie.
Beneficiile Terapiei tulburarilor emotionale in menopauza
Costul unei sedinte de Terapiea tulburarilor emotionale in menopauza de 246 lei
Te astept cu drag!