Propolisul este unul din remediile preferate ale multor familii. Asa cum albinele il utilizeaza pentru a-si proteja stupul de bacterii si alte microorganisme daunatoare pe perioada iernii, asa si oamenii il folosesc pentru a-si intari imunitatea si a preveni sau trata afectiunile respiratorii.
PROPOLIS – PROPRIETATI
Calitatile propolisului sunt cunoscute de secole. Este folosit in medicina complementara pentru proprietatile sale antibacteriene, antiseptice, antiinflamatoare si anestezice.
INDICATII TERAPEUTICE
Propolisul este atat de eficient in afectiunile respiratorii si infectii cu diferiti patogeni datorita actiunii sale antimicrobiene, antimicotice, antivirale, antibiotice, antiseptice, antiinflamatoare, cicatrizante si imunoregulatoare.
Poate fi utilizat in urmatoarele afectiuni: – afectiuni respiratorii inferioare si superioare – dureri in gat – amigdalita – faringita – laringita – traheita – orofaringita – afte bucale – gingivita – stomatita – microleziuni ale mucoaselor.
MODURI DE UTILIZARE
Există o paleta larga de produse pe baza de propolis din care putem alege: tinctura, extract, sirop, esenta, bomboane.
• Propolis brut. Propolisul brut, sau propolisul crud, este cea mai eficienta forma de administrare pentru afectiuni orale si respiratorii.
Se consuma in cantitati mici, maxim 3 g pe zi, timp de 1 saptamana. Bucatica de propolis brut se suge si se asteapta pana se dizolvă complet, circa 30 de minute. Nu se mesteca, pentru ca se lipeste de dinti.
• Propolis spray Spray-urile cu extract hidroalcoolic de propolis sunt indicate in afectiunile tractului respirator superior sau inferior. Se pulverizeaza direct in nas sau in gat. Pentru a avea efect, este recomandat sa nu se mai consume nimic dupa administrare, cel putin o ora.
• Tinctura de propolis. Este considerata cea mai bună varianta de administrare, si totodata cea mai des folosita. Se consumă cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi. Tinctura se poate dilua cu miere, apa simpla sau ceai caldut (nu fierbinte).
De asemenea, se poate pune pe paine. Se foloseste pentru orice simptom de raceala si gripa. Se poate folosi si sub forma de gargara, ca apa de gura (10-15 picaturi de tinctura de propolis cu 1 pahar de apa) sau la tamponarea leziunilor din cavitatea bucala.
• Extract uscat de propolis. Acest produs este recomandat mai ales copiilor. Se poate gasi in farmacii si magazinele naturiste sub forma de tablete sau granule. Pot fi folosite in afectiunile respiratorii, urinare sau digestive.
• Propolis cu miere. Pentru calmarea durerilor si usturimilor in gat, se poate folosi tinctura de propolis cu miere. O lingurita de tinctura se dizolva intr-o lingura de miere. Ajuta totodata la dezinfectarea cavitătii orale si a gatului.