Locurile unde se depoziteaza emotiile
Emotiile nu sunt doar “sentimente”, ele sunt traite si exprimate in trei domenii diferite, dar strans corelate: domeniul mental/psihologic, cel neuro-fiziologic si cel comportamental.
Desi frica si anxietatea sunt ambele semnale de alerta, ele pregatesc organismul pentru actiuni diferite.
Anxietatea este o reactie afectiv-cognitiva ce face parte din sistemul nostru motivational, un raspuns generalizat la o amenintare necunoscuta sau la un conflict intern.
La originea acestei reactii sta sentimentul de incontrolabilitate focusat pe posibile amenintari viitoare, pericole sau alte evenimente negative potentiale. Spre deosebire de anxietate, frica este o reactie declansata de un pericol real, prezent si iminent, extern si obiectivat.
Locurile unde se depoziteaza emotiile sunt din cele mai diferite: cap, organe, articulatii, coloana vertebrala etc.
Locurile unde se depoziteaza emotiile
CAPUL: este locul unde se afla centrul de comanda al corpului. El este locul unde ne proiectam viata. Echilibrul in aceasta zona este important pentru echilibrare generala: psihica, emotionala, fizica si mentala.
N.B. durerile de cap sau migrenele sunt de cele mai multe ori sentimente refulate care cauzeaza dezechilibre, in timp ce partea constienta incearca sa gaseasca cauza pentru care lucrurile nu merg sau nu sunt cum ar trebui sa fie. Migrenele pot fi insotite cu plans care nu se exprima, furie,
confuzie si despicarea firului in patru, prea mult se analizeaza.
OCHII: sunt in legatura cu vederea interioara, sentimentele si auzul (in legatura cu al treilea ochi sau centrul clarviziunii). A nu fi luat in seama de altii, a nu vedea dorintele altora, a nu vrea sa vezi chiar ce este sub nasul tau (miopie) sau a nu vedea ceea ce este in alte locuri indepartate (vedere
scurta) sunt sentimente care se stocheaza la nivelul ochilor. Ochii sunt legati de canale cu sinusurile unde sunt depozitate lacrimile. Ochii sunt de asemeni in conexiune cu ovarele, uterul, testicolele si prostata.
URECHILE: „Asculta pe altii si de a fi asculta”. La nivelul lor se produc blocaje provenite din sentimente: ceea ce nu vrem sau n-am vrut sa auzim. Ele sunt legate de tensiunea arteriala, de echilibru in sens general si de claritate.
GATLEJUL: (laringele) este sediul vorbirii, expresii verbale personale. La nivelul gatlejului sunt blocaje emotionale cauzate de inabusirea cuvintelor sau ideilor, gandurilor sau credintelor. Se produc aceste blocaje atunci cand omul nu spune ceea ce trebuia să fie spus, vorbeste prea mult, face sa taca sensibilitatea.
GATUL: verbalizeaza si exprima. Blocajele din zona gatului sunt cauzate de idei sau cuvinte sau ganduri sau credinte, care iti raman fixate in gat si cu care te ineci. De asemeni, blocajele pot proveni din a nu spune ceea ce trebuie spus sau de a vorbi prea mult si de a-ti fi inchisa gura (cand nu te lasa sa vorbesti si-ti baga pumnul in gura).
Blocajele in aceasta zona sunt in legatura cu greutatile si responsabilitatile pe care le duci în spate, si care te apasa prea greu. Blocajele sunt, de asemenea, in legatura cu oamenii cu vederi de cal (nu vede nimic nici in dreapta, nici in stanga), cand iti lipseste ajutorul celor din jur sau cand ai o gandire neflexibilia. Incapatanare si inflexibilitate. Gandire rigida, refuzul de a vedea si celelalte fatete ale problemei.
COLOANA VERTEBRALA: Simbolizeaza sprijinul in viata.
Zona cervicala: Lipsa sustinerii emotionale Sentimentul de a nu fi iubit, respingerea iubirii
Zona toracica: Vinovatie, blocat in trecut ”Nu te mai sprijini de mine!”
Zona abdominala: Teama de bani Lipsa sprijinului financiar
COATE: Simbolizeaza schimbarea directiei si acceptarea noilor experiente.
INCHEIETURI: Simbolizează miscarea si usurinta
SOLDURI: Simbolizeaza teama de a merge inainte si de a-si realiza propriile decizii majore. Lipsa unui ideal.
TRACTUL INTESTINAL: constipatia se datoreaza refularii unor sentimente de obicei de furie, de frica sau vinovatie. Colita (diareea) este datorata eliminarii unor sentimente vechi, ganduri, idei, pe care nu le-ai infruntat sau rezolvat.
OVARELE SI UTERUL: la nivelul lor se stocheaza ura impotriva barbatilor si probleme generale legate de nastere, avort, avort provocat, viol, incest, abuz sexual, frica, vinovatia si furia in legatura cu sexualitatea.
VEZICA URINARA: stocheaza sentimente de furie, vinovatie, legate de sexualitate.
PROSTATA: aici se stocheaza vinovatie legata de sex, furie impotriva femeilor, sentimentul de neputinta, lipsa ajutorului, probleme generate de nasteri, incest si abuz sexual. Vina din trecut, teama de a imbatrani
COAPSELE: sunt un sistem de suport al trupului, la nivelul lor de obicei se acumuleaza sentimentele de furie si frica (se manifesta ca depozite lipidice), sentimentul de vulnerabilitate si lipsa protectiei (lipsa de depuneri grasoase la nivelul coapselor).
GENUNCHII: sunt raspunzatori de flexibilitatea in gandire si de siguranta (suportul) in viata.
Genunchiul stang este resposabil de suportul emotional intern. Genunchiul drept tine de suportul emotional extern pe care ti-l produce slujba, banii, prietenii. Suportul de la mama se depoziteaza in genunchiul stang, suportul de la tata in genunchiul drept.
Parintii care si-au inversat rolurile vor avea simptomatologie reversa in genunchi (dreptul se va comporta ca stangul). Incapatanare, orgoliu, ego.
Inflexibilitate, incapacitatea de a ceda. Indepartarea de la scopul pentru care ai venit pe lume, de la dorintele si visele interioare.
GLEZNA: legatura ei este cu gandirea, analiza, intelegerea si intrebarea „De ce?”. Inflexibilitate și vinovăție. Gleznele simbolizeaza capacitatea de a recepta placerea.
LABELE PICIOARELOR: au legatura cu atitudinea (ce reprezentam noi prin atitudinea noastra).
Aici sunt stocate sentimentele: daca suntem in stare sa luam atitudine pentru noi si pentru altii, daca suntem in stare sa dam exemplu de comportament altora, daca te simti implint sufleteste.
Talpa piciorului contine proiectii ale tuturor organelor din corp. De asemeni, este in legatura cu simtul realitatii practicului in viata.
UMERII: Umarul drept poarta greutatile si responsabilitatile datorate familiei, meseriei, lumii sau altora.
Umarul stang poarta emotiile interne precum si responsabilitatile pentru propria viata fizica, spirituala, emotionala, mentala, precum si responsabilitatea cresterii (evolutiei) in aceste domenii.
Aici sunt stocate de asemeni sentimentele de vinovatie. Reprezinta capacitatea de a ne accepta cu bucurie propriile experiente de viata. Viata devine o povara doar din cauza propriei noastre atitudini.
REGIUNEA DIN PARTEA DE SUS A SPATELUI:
Partea dreapta stocheaza furie, dezechilibre datorate excesivei darnicii, stocheaza suparari banale, iritatii, atunci cand din cauza acestor mici tulburari rabufnesti sau tii in tine, cand ascunzi sau exteriorizezi aceste mici suparari, atunci cand te dezvinovatesti in legatura cu dezechilibrul pe care il creeaza datul sau primitul (fie dai prea mult, fie primesti prea mult).
Partea stanga stocheaza sentimentele de tristete la pierderea unei persoane dragi, parerile de rau, pierderea unor lucruri, vinovatia. De cele mai multe ori, partea stanga rezoneaza la primitul excesiv, fara a da in schimb suficient de mult.
REGIUNEA DORSO-LOMBARA: stocheaza furia, sentimente neverbalizate, stres legat de sex, bariere care te despart de sexul opus, abuz sexual.
REGIUNEA COCSO-SACRATA: are de-a face cu supravietuirea, activarea lui kundalini , frica de succes, frica de a trai, frica de a actiona.
Locurile unde se depoziteaza emotiile
- Artrita: sentimentul de a nu fi iubit; critica; resentimente
Fractura: revolta impotriva autoritatii
Inflamatie: teama; vezi rosu in fata ochilor; gandire inflamata
Dureri la incheieturi: simbolizeaza schimbari de directie in viata, mai mult sau mai putin usoare
Pierdere de echilibru: gandire haotica, incapacitatea de a te focaliza
Sciatica: ipocrizie; teama de bani si de viitor
Hernie de disc: indecis; sentimentul de a fi complet nesustinut de viata
Luxatie: absenta dorintei de a te deplasa in directia in care te duce viata; manie si rezistenta
Intepenit: rigiditate; gandire rigida
Slabiciune: nevoia de odihna - Dureri de cap: tensiuni in relatia cu cei dragi
- Tiroida: persoana nu reuseste sa se faca inteleasa asa cum doreste. Umilire sau capacitatea de a depasi cu usurinta situatiile jenante.
- Boli de piele: teama de a se exprima, de a fi el insusi
- Inima: tulburari in sfera iubirii
- Plamani: frica de atrai bucuria vetii, teama ca se poate intampla ceva rau
- Stomac: centrul emotiilor si sentimentelor negative
- Ficat: organul sufletului. Toate suferintele si depresia
- Diabet: reactia de aparare in fata relatiilor tensionate, neimplinirea si greutatile vietii
- Hernie de disc: teama de a nu face fata greutatilor vietii
- Rinichi: Anxietate, incapatanarea de a-si exprima talentele
- Reumatism: amaraciune cronica, sentiment de neiubiresenzatia de victima in fata vietii
- Osteoporoza: teama fata de o noua etapa a vietii, de batranete senzatia ca pierzi suportul