Culorile si Aromele Craciunului

Culorile si Aromele Craciunului

Culorile si Aromele Craciunului

Cetina verde, zapada de afara, omul de zapada, bradul impodobit, lumanari rosii, ghirlande aurii, globuri multicolore, cadourile, colinde linistitoare, arome imbietoare de cozonac proaspat, de vin fiert cu scortisoara, de bucate condimentate, sunt parte din sarbatorile de iarna. Aromele, culorile, colindele, toate laolalta, fac inconfundabila Sarbatoarea Craciunului.

STELUTA INDREI

Cand ne gandim la Craciun, invariabil avem in minte culoarea verde a bradului si culoarea rosie a ornamentelor. Culorile care ne inconjoara de Sarbatori pot aduce in sufletul nostru bucurie, caldura, liniste, dar si freamatul, agitatia, care ne cuprind la fiecare sfarsit de an. Specialistii in cromoterapie sustin ca, prin intermediul culorilor, putem beneficia de puterile vindecatoare ale acestora. Altfel spus, noi nu doar vedem culorile, ci le simtim fizic, psihic, emotional si spiritual.

ROSU. Privind rosul aprins al ghirlandelor, lumanarilor, globurilor, creste presiunea sangvina si activeaza respiratia, marind senzatia de caldura. Specialistii spun ca aceasta culoare poate declansa efecte calorice. Rosul este un stimulator general: excita, provoaca diverse stari, mobilizeaza, incita la actiune. In acelasi timp este si un foarte bun stimulator intelectual, insufletind, activand si facilitand asociatiile de idei. Rosul este folositor pentru a accelera metabolismul si pentru a depasi starile de depresie.

VERDE. Culoarea bradului este relaxanta si datatoare de speranta, sporeste senzatia de prospetime si sentimentul de prosperitate. Verdele echilibreaza starile emotionale, confera limpezime gandurilor, incurajeaza sentimentele de compasiune. In plan fiziologic scade presiunea sangvina si dilata vasele capilare. In combinatie, rosul si verdele calmeaza, ne aduc buna dispozitie si echilibrul de care avem nevoie de Sarbatori. Perfecta este asocierea dintre rosu si verde oferita de planta numita Craciunita, care infloreste in preajma Nasterii minunate a Mantuitorului.

VESTIMENTATIEA Si culorile hainelor imbracate de Sarbatori sunt datatoare de pofta de viata. Hainele albe au o nota de prospetime, pace si echilibru. Cele de culoare rosie sunt benefice pentru persoanele cu tensiunea scazuta, lipsite de energie. Vesmintele de culoare albastra au efect linistitor, protector. Galbenul din vestimentatie are efect asupra ficatului, stimuland functia hepatica. Este culoarea altruismului si detasarii de lucruri materiale.

AROMOTERAPIE Aromele de brad, portocale, lamai,  mandarile, grapefruitscortisoara, cuisoare, cedru, sunt cele care ne incanta simturile in preajma Sarbatorilor Craciunului. Gandurile bune, mirosul bradului si aromele de cozonac, de scortisoara ce ne gadila nasul cand sorbim o ceasca cu vin fiert ne pot ajuta sa fim sanatosi si cu pofta de viata pentru a petrece un Craciun minunat alaturi de cei dragi. Contra stresului, oboselii, migrenelor, insomniei, aromoterapia este solutia naturala placuta si relaxanta. Ce poate fi mai benefic pentru a alunga stresul decat o baie sau un masaj cu uleiuri esentiale de portocala, iasomie, trandafir sau levantica?

CITRICE. Din portocale se extrag trei uleiuri esentiale diferite: din fructe, din frunze de portocal si din flori. Esentele de portocala si cele de lamaie sunt recomandate pentru tratarea durerilor in gat, pentru rezolvarea problemelor respiratorii si circulatorii.

RASINA. Uleiurile esentiale de rasina, fie de brad, fie de pin, sunt ideale pentru prevenirea racelilor si infectiilor specifice sezonului rece. La fel ca si propolisul, rasina dezinfecteaza si cicatrizeaza tesuturile, alina senzatia de inflamare si previne recidiva infectiilor respiratorii. Contra rinitelor, sinuzitelor, amigdalelor inflamate, astmului, bronsitei mai putem folosi, alaturi de rasina, si esentele de lavanda, eucalipt, rozmarin, cimbru.

Meloterapia. Un obicei de Craciun este colindatul. Colindătorii sunt intotdeauna primiti in casa deoarece se spune ca ei aduc sanatate si un an prosper; colindatorii sunt recompensati cu nuci, mere, colaci si mai nou bani. Colindele, sunatul din clopotei, buhaiul, biciul au un efect benefic asupra noastra, iti da o stare de bine, te incarca cu energie pozitiva, te face sa fi mai bun.

Sarbatori Binecuvantate!

Această intrare a fost publicată în Diverse . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul acestui site este protejat de drepturi de autor!