Legenda lui Mos Nicolae: De unde vine traditia darurilor in ghetute si ce semnificatie are nuielusa
In fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii il asteapta cu nerabdare pe Mos Nicolae, unul dintre cei mai iubiti si mai populari sfinti ai crestinatatii. Stiind ca Mosul le va lasa daruri, prichindeii isi lustruiesc ghetutele sau cizmulitele. Pentru neascultatori insa, Mos Nicolae lasa cate o nuielusa, avertizandu-i astfel sa isi asculte parintii si bunicii.
Sfantul Nicolae nu este numai protectorul celor saraci, ci si al copiilor, al marinarilor si al victimelor judecatilor nedrepte, fiind venerat in intreaga lume. El ajuta vaduvele orfanii si fetele care doresc sa se marite, scapa marinarii de la inec si apara soldatii in razboi.
Legenda lui Mos Nicolae s-a raspandit in toata lumea si a luat caracteristicile fiecarei tari. In Europa, in secolul al XII-lea, ziua Sfantului Nicolae a devenit ziua darurilor si a activitatilor caritabile.
In Germania, traditia sarbatoririi lui Mos Nicolae a aparut prin imbinarea unei figuri pagane cu imaginea crestina a Sfantului Nicolae, care este vazut de germani ca un batran care poarta un sac in spate si o nuielusa in mana.
Pe langa ghetute, copiii pregatesc in ajun o scrisoare in care isi astern toate dorintele si cativa morcovi pentru caii mosului.
Copiii din Franta, dar si din Belgia si Luxemburg, in ajun, lasa pentru Mos Nicolae un pahar de vin, iar pentru magarusul lui morcovi si putin zahar.
In ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolata, turta dulce, fructe si trimit scrisori rudelor pentru a le ura sarbatori fericite.