Bija Mantra

Ce este Bija Mantra? 
Sunt niste mantre scurte, de cele mai multe ori sunt dintr-o singura silaba dar care contin esenta conectarii la o anumita entitate.

In traditia vedica, vibratiile sonore sunt instrumente stravechi care exploateaza acel curent de energie  care exista in intregul univers, dar care nu este la indemana ochiului nostru uman.

Iar incantarea mantrelor sunt pur si simplu o modalitate de a invoca vibratiile sonore in gat pentru a valorifica puterea vindecatoare a acestei energii si pentru a favoriza cresterea transformatoare.

Cum functioneaza Bija Mantra?

Asemanator unui diapazon, corzile noastre vocale vibreaza atunci cand emitem anumite sunete. Aceasta vibratie rezultata canalizeaza energia cosmica prin corpul nostru, ceea ce poate genera o energie vindecatoare incredibila.

Nu este vorba de magie si nici de vrajitorie. Intreaga lume si intregul univers sunt un manunchi de atomi care vibreaza, fiecare atom rotindu-se cu o viteza foarte mare la propria frecventa.

Mantrele ne ajuta doar sa ne situam pe aceeasi frecventa pe care vrem sa o accesam: fie de vindecare, de prosperitate, de iubire, pentru deschiderea drumurilor, etc. Iar atunci când vibram, la propriu, cu universul in acest fel, se pot intampla lucruri mari.

Bija mantra se incanteaza in multiplu de 108 ori pe mala.

Cele mai  populare si mai practicate Bija Mantra sunt:

 • OM – Este fundamentul tuturor mantrelor. Este mantra bija a zeului suprem. Aceasaă mantra este legata de Trimurti hindusa si reprezinta uniunea celor trei zei: Brahma, Vishnu si Maheshwar. Ea semnifica intregul univers. Aceasta mantra personifica muzica interioara a fiintei noastre si mentine echilibrul in ea.
 • KLIM– Este mantra bija a zeitei Kali. Kali Mata ne ofera sanatate, putere, succes pe toate planurile si protectie impotriva puterilor malefice. Klim face ca o femeie sa fie atractiva pentru barbati. Dar KLIM te face sa fi si un magnet pentru prosperitate.
 • SHREEM – Este mantra bija a zeitei Mahalaxmi sau cum mai este cunoscuta zeita Lakshmi. Este cantata pentru bogatie, castiguri materiale, bani si succes in afaceri, lux, opulenta.  Acesta este sunetul nucleu al prosperitatii.
 • HROUM – Este mantra bija care apartine Domnului Shiva si protejeaza impotriva tuturor temerilor, a morțti si a bolilor.
 • HREEM – Aceasta este mantra lui Mahamaya sau Bhuvaneshwari. Aceasta mantra este legata de puterea zeitei.
 • AIM – Este mantra bija legata de Devi Saraswati, zeita cunoasterii, a intelepciunii, a educatiei. Te ajuta sa fi suficient de inteligent, sa te duca capul cum sa faci  bani spre exemplu. AIM este sunetul sacru care iti aduce capacitatea de a sti cum sa obti orice in cazul exemplului bani, cum sa inmultesti banii.
 • GAM – Este o mantra pentru invocarea Lordului Ganapati numit si Lord Ganesh. Oamenii invoca aceasta mantra pentru a transforma toate momentele rele in noroc, pentru a indeparta obstacolele si piedicile din calea lor, pentru a deschide drumurile noilor inceputuri. De cate ori spun GAM indepartez blocajele.  
 • DAM – Este mantra bija a Domnului Vishnu. Ajuta la obtinerea bogatiei si a unei vieti fericite si de calitate.
 • BHRAM – Mantra lui Bhram este recitata pentru Lordul Bhairava, care oferă victorie si faima.
 • DHOOM – Este bija mantra pentru Zeita Dhumavati. Este o mantra puternica recitata pentru a distruge toti dusmanii si implinirea tuturor dorintelor.
 • HRIM – Este legata de Zeita Bagalamukhi.  Aduce intodeauna claritatea, limpezirea si ordine in gandire. Apare problema ca multi oameni au facut bani si i-au pierdut. Aduce capacitatea de a vedea dincolo de iluzie. Iar pentru pamenii de afaceri HRIM este bija mantra care aduce succes deplin in negocieri, in vanzari si in afaceri.
 • TREEM– Cu aceasta bija mantra este invocata pentru Zeita Tara.
 • KSHRAUM – Bija mantra a Domnului Narsimha.
 • DHHAM  – Bija mantra a Domnului Kuber.
 • HAM – Este mantra Domnului Hanuman. Recitand-o, lordul Hanuman indeparteaza toate tipurile de mizerii din viata proprie.
 • RAM – Aceasta bija mantra este legata de Agni Tatva (elementul foc).
 • YAM– Aceasta bija mantra este asociata cu Vayu Tatva (elementul aer).
 • KSHAM – este bija mantra legată de Prithvi Tatva.
 • Krim – se crede că trezește chakrele inferioare.

Bija mantra a chakrelor

Mantrele pentru chakre te ajuta sa iti cureti caile energetice pentru a prospera, nu doar pentru supraviețuire; ele iti permit sa profiti la maximum de experienta de viata, sa faci schimbari pozitive in fizic, emotional, mental si spirituale.

 1. Muladhara Chakra LAM

 2. Svadhistana chakra VAM

 3. Manipura Chakra RAM

 4. Anahata chakra YAM

 5. Vishudha chakra HAM

 6. Vishudha chakra AUM 

 7. Sahasrara chakra OM

Mantra scurta pentru curatarea chakrelor

 • LAM: Mantra aceasta de curatare se canta pentru Chakra Radacina, care ne ajuta sa fim impamantati si legati de pamant. Mantra aceasta va curata impuritatile ce se strang in chakra radacina – efectiv deschizandu-te catre senzatiile de securitate, prosperitate si apartinere – curatind orice energie blocata ce nu poate circula prin ceilalti 6 centri energetici principali. Canta „LAM” daca nu ai energie, daca ai probleme financiare, daca suferi de lipsa de stima de sine sau de oboseala (de la glandele suprarenale) sau daca ai probleme de stres.
 • VAM: Mantra de curatare pentru Chakra Sacrala, care este asociata cu sexualitatea, placerea si creativitatea. Deschiderea acestei chakre te va deschide catre ceilalti, iti va da curaj sa te exprimi pe tine insuti si sa imbratisezi schimbarea. Canta „VAM” daca ai o stima de sine scazuta, daca ti-e greu sa te deschizi in relatii, daca te simti nesatisfacut din punct de vedere sexual si suferi de un libidou scazut.
 • RAM: Aceasta mantra dechide Chakra Plexului Solar, sediul puterii tale personale. Cantand „RAM” iti vei mari capacitatea de a fi pe picioarele tale, de a-ti controla impulsurile negative si sa ai un grad mai mare de auto-control. Stima ta de sine va creste pe masura ce canti „RAM” si vei deveni mai increzator in tine – iar anxietatea si durerile frecvente de stomac vor dispare!
 • YAM: Mantra de curatare pentru Chakra Inimii. Dai si primesti iubire prin centrul energetic din chakra inimii. Daca nu te simti iubit, capabil de iubire, plin de compasiune sau ai dificultati in relatii, ai putea sa canti YAM! Canta „YAM” pentru a vindeca atat inima fizica cat si cea spirituala (emotionala) si pentru a te deschide catre iubirea neconditionata si compasiune.
 • HAM: Mantra pentru deblocarea Chakrei Gatului. Aceasta este vocea ta fizica si spirituala, modalitatea de comunicare a ceea ce esti si a acelor lucruri de care ai nevoie si ti le doresti din partea Universului. Chakra gatului guverneaza abilitatea ta de a te exprima – daca este inchisa, te vei regasi deseori in postura de a fi frustrat pentru ca nu iti poti exprima nevoile si dorintele (inchizandu-te la oportunitati sau la implinirea nevoilor); iar o chakra a gatului inchisa face dificil de incorporat onestitatea si integritatea. Vibratiile lui „HAM” vor deschide chakra gatului astfel incat energia comunicarii poate curge din plin.
 • AUM (sau OM): Aceasta mantra deschide Chakra celui de-al Treilea Ochi. Aceasta este in centrul fruntii, in linie cu centrul creierului tau. In timp ce OM este una dintre cele mai intalnite mantre si poate fi folosita pentru o multitudine de meditatii cu mantre, ea este în mod deosebit importantă pentru curățarea și vindecarea chakrei celui de-al treilea ochi. Chakra celui de-al treilea ochi este sediul intuitiei si al scopului in viata. Canta „AUM” pentru a-ti rupe conditionarile auto-impuse prin care nu iti permiti sa iti asculti intelepciunea interioara si pentru a-ti folosi aceasta intelepciune pentru a gasi cel mai bun drum catre scopul vietii si pasiunile reale.
 • AUM sau AH: Mantra pentru Chakra Coroana, conexiunea cu divinitatea. O chakra coroana inchisa aduce senzatii de neimportanta si lipsa de scop, conducand spre o deconectare de la spirit si un atasament puternic de posesiuni, relatii si lumea fizica. Unii oameni descopera faptul ca linistea este o practica mai eficienta pentru deschiderea chakrei coroana dar si AUM este folosita in acest scop. Daca folosesti AH vei simti o eliberare. Respira profund si apoi elibereaza. AH este sunetul eliberarii si al abandonului.

Aceste mantre sunt extrem de utile din punct de vedere fizic si psihologic. Atunci cand se recita bija, se genereaza o anumita frecventa, ceea ce duce la crearea unor unde sonore specifice. Raspandirea acestor unde activeaza anumiti centri si chakre din corp, facilitand buna circulatie a energiilor vitale prin canale. Acest lucru permite ca chakrele sa fie mentinute intr-un tipar energetic stabil si armonios, asigurand o sanatate si o stare de bine optime.

Mantrele scurte  produce un sunet specific despre care se spune ca ne transforma si ne extinde mintea. Ea are sunete monosilabice care creeaza echilibru intre corp si suflet. Ele sunt un depozit de putere al spiritualitatii si contin energie potentiala ascunsa. Se spune ca intonarea unei mantre Bija ajuta la obtinerea unui corp sanatos, a unei minti pure, a unei energii mentale, a unui intelect ascutit etc.

Beneficiile mantrei Bija

 • Ne da sanatate, putere, succes pe toate planurile si ne protejeaza de puterile malefice.
 • Ajuta la obtinerea mantuirii (Moksha)
 • Recitarea mantrei Bija ne permite sa obtinem cunoastere, intelepciune si succes in orice domeniu.
 • Soptirea mantrei Bija ofera forta, putere, protectie si fericire nelimitate.
 • Se recita pentru a obtine castiguri, bani, succes in afaceri, marire de salariu, ghidare cum sa faci bani, propseritate.
 • Este utila pentru trezirea mai rapida a lui sarpelui Kundalini.
 • Echilibreaza chakrele si promoveaza seninatatea.
 • Cantarea regulata a mantrei Bija indeparteaza negativitatile din viata ta si obstacolele.
 • Regleaza circulatia sangelui si ritmul cardiac.
 • Ajuta la ameliorarea tulburarilor sistemului de organe al corpului uman.

3.1/5 - (22 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul acestui site este protejat de drepturi de autor!