Acatistul pruncilor avortati

Acatistul pruncilor avortati

Acatistul pruncilor avortati se citeste impreuna cu Paraclisele Maicii Domnului cand se face Canonul Maicii Domnului Pentru Pruncii avortati. 

Acatistul pruncilor avortati

Condacul 1
Mielule al lui Dumnezeu, Cela ce ridici pacatele lumii, auzi tanguirea mea si ia aminte la durerea inimii mele, ridica de la mine povara cea apasatoare a pacatelor mele; Cela ce ai purtat neputintele noastre, primeste intru pocainta pe cea care se cucereste Tie, rugandu-se si strigand din adancul sufletului: Doamne al meu, Doamne, Bucuria mea, miluieste-ma pe mine, cea cazuta!

Icosul 1
Dumnezeule si Doamne! A Ta este zidirea: insa vai mie, ca pacatul savarsit de Adam in rai traieste in trupul meu, si ca o roaba ii slujesc pururea cu osardie; ci acum ma rog Tie:
Miluieste-ma pe mine, Facatorule al lumii de sus;
Miluieste-ma pe mine, Ziditorule al firii de jos;
Miluieste-ma pe mine, Stapane al puterilor ceresti;
Miluieste-ma pe mine, Indreptatorule al fapturilor trupesti;
Miluieste-ma pe mine, Cela ce porti de grija tuturor;
Miluieste-ma pe mine, care aduc Tie lacrimi pentru pacatele mele;
Doamne al meu, Doamne, Bucuria mea, miluieste-ma pe mine, cea cazuta!

Condacul al 2-lea
Stapane Atotmilostive, oare cum voi indrazni a ma apropia de Tine cu rugaciune, eu, o pacatoasa atat de spurcata, care am calcat porunca Ta, data mie prin proorocul tau Moisi: Sa nu ucizi; ci eu sunt o ucigasa, vai, mai inversunata de o suta de ori decat sarpele, care isi lasa puii sa vada lumina soarelui pentru putina vreme, si abia dupa aceea ii mananca – iar eu, nenorocita, mi-am lipsit pruncii nu numai de lumina cea vazuta ci mai vartos de Lumina Cea adevarata, de domnul nostru Iisus Hristos, care lumineaza prin taina Botezului si din iubirea de vremelnica odihna trupeasca, fugind de binecuvantarea multimii de prunci, l-am ucis inca din pantece; drept aceea, intunecata fiind cu aceste pacate si cu nenumarate altele, nadajduiesc doar in milostivirea indurarii tale, si cu indraznire strig catre Tine: Aliluia!

Icosul al 2-lea
Cuvintele vietii cele rostite de catre Tine le-am trecut cu vederea, Doamne, si am umblat dupa voia inimii mele din tineretile mele si pana in ziua de acum; ci acum cu pocainta strig catre Tine, Atotinduratul meu Mantuitor:
Miluieste-ma pe mine, cea zamislita intru faradelegi;
Miluieste-ma pe mine, cea nascuta intru pacate;
Miluieste-ma pe mine, care n-am pazit poruncile Tale;
Miluieste-ma pe mine, care m-am lipsit de harul Tau;
Miluieste-ma pe mine, care nu ma ingrijesc de mantuirea mea;
Miluieste-ma pe mine, care m-am aruncat in lantul patimilor;
Doamne al meu, Doamne, Bucuria mea, miluieste-ma pe mine, cea cazuta!

Condacul al 3-lea
Bine si frumos este a locui fratii impreuna si a se iubi unii pe altii, precum ne-ai poruncit, Mantuitorule: fiindca cel ce manie pe fratele sau, ucigas este: ci eu am intrecut cu turbarea mea pe toti cati s-au nascut din veac, inca si pe ucigasii ale caror jertfe au fost ucise din felurite pricini, avand vieti si varste felurite, insa in timp – iar eu, ticaloasa, i-am lipsit de viata pe cei care abia primisera vreme de vietuire de la Tine, Cela Ce le-ai dat viata ca ei sa fiinteze. Eu, insa, intru nebunia mea, fara mila le-am rapit aceasta viata pe cand ei se aflau in pantecele meu, lepadand fara frica de Dumnezeu si darul nasterii de prunci cel binecuvantat de tine. Cu samavolnicie am smuls din mainile Tale ziditoare pe pruncii mei cei nevinovati, si nu m-am rusinat sa-i ucid inaintea ochilor Tai; ci sortile lor in dreapta Ta sunt, Doamne, iar pacatul meu inaintea mea este pururea.

Tie Unuia ma cuceresc, pocaindu-ma, si ma rog Tie, Bunule: in calea pocaintei pasii mei indrepteaza-i, ca dimpreuna cu toti pacatosii care s-au pocait sa strig Tie: Aliluia!

Icosul al 3-lea
Cela Ce singur stii neputinta omeneasca, stii si toate caderile mele; gresealele tineretilor mele nu le pomeni, si de cele ascunse ale mele curateste-ma pe mine, care strig Tie:
Miluieste-ma pe mine, marea pacatoasa;
Miluieste-ma pe mine, calcatoarea legii lui Dumnezeu;
Miluieste-ma pe mine, care am stricat legamantul Tau;
Miluieste-ma pe mine, ca Tie, Stapanului meu Ti-am rasplatit cu rau;
Miluieste-ma pe mine, care am venit la Tine sa ma pocaiesc in ceasul al unsprezecelea;
Miluieste-ma pe mine, ticaloasa ucigasa de copii;
Doamne al meu, Doamne, Bucuria mea, miluieste-ma pe mine, cea cazuta!

Condacul al 4-lea
Datatorule de Viata, Imparate Ceresc, vino si Te salasluieste intru mine, cea spurcata cu pacatele, si ma curateste de toata intinaciunea, si mantuieste, bunule, sufletul meu, ca mantuita fiind sa strig: Aliluia!

Icosul al 4-lea
Ratacit-am ca o oaie pierduta; cauta-ma, Dumnezeul meu, pe mine, roaba Ta, care m-am departat de poruncile Tale in hatisul cel nestrabatut al patimilor si neascultarii. Mantuieste-ma pe mine, nevrednica, ce suspin catre Tine cu caldura, ma rog si strig:
Miluieste-ma pe mine, cea impovarata cu pacatele ce le-am savarsit urmand voii mele;
Miluieste-ma pe mine, cea intunecata de patimi;
Miluieste-ma pe mine, cea rapita de trufie;
Miluieste-ma pe mine, cea roasa de pizma;
Miluieste-ma pe mine, cea plina de nedreptate;
Miluieste-ma pe mine, Cela Ce nu voiesti moartea pacatosului;
Miluieste-ma pe mine, ucigasa cea cu buna stiinta a pruncilor mei;
Doamne al meu, Doamne, Bucuria mea, miluieste-ma pe mine, cea cazuta!

Condacul al 5-lea
Unde voiesti Tu atotputernice Doamne al meu, acolo se si biruieste randuiala firii. Biruieste tu si firea mea pacatoasa si puterile ei, ce ma imping spre pacat, ca Tu esti Facatorul tuturor si Ziditorul firii; prin harul Tau cel Dumnezeiesc duh drept innoieste intru cele dinauntru ale mele; nu ma lepada de la fata Ta si Duhul Tau Cel Sfant nu-l lua de la mine, si sfarama pecetea care ma infiereaza ca ucigasa de copii, dupa dreptatea asezata pe sufletul meu cel muritor de catre dreapta Ta judecata, potrivit celei de-a sasea porunci a legii tale: sa nu ucizi, si innoieste legamantul cel vesnic pe care l-ai facut cu noi, Doamne, pe care eu l-am calcat prin pacatele mele, si intoarce-mi virtutile dintai, pe care le-am pierdut prin pacat, ca fara de impiedicare sa-Ti cant: Aliluia!

Icosul al 5-lea
Cine a mai pacatuit vreodata asa cum am pacatuit eu, ticaloasa? Ce pacat nu am savarsit, ce rau n-am inchipuit in sufletul meu? Ci cu inima infranta si cu lacrimi vin la tine, Atotindurate Doamne, strigand:
Miluieste-ma pe mine, roaba Ta cea necredincioasa;
Miluieste-ma pe mine, cea impietrita in pacat;
Miluieste-ma pe mine, cea uratoare de aproapele;
Miluieste-ma pe mine, care am jignit cu cuvantul si cu lucrul;
Miluieste-ma pe mine, cea intinata cu sufletul si cu trupul;
Miluieste-ma pe mine, cea arsa de mustrarile constiintei;
Miluieste-ma pe mine, ucigasa de prunci, care lui Irod m-am asemanat;
Doamne al meu, Doamne, Bucuria mea, miluieste-ma pe mine, cea cazuta!

Condacul al-6-lea
Cu razele harului Tau, Doamne, lumineaza haina sufletului meu, Datatorule de lumina, si ma mantuieste, ca bucurandu-ma sa cant Tie: Aliluia!

Icosul al-6-lea
Multa este, Hristoase, multimea gresealelor mele, si ca o noapte intunecata e toata viata mea; ci fara a deznadajdui de mila Ta, Mantuitorul meu, ca David strig Tie:
Miluieste-ma pe mine, care in lenevie toata viata mea o am cheltuit;
Miluieste-ma pe mine, care nu ma ingrijesc de rugaciunea pentru pacate;
Miluieste-ma pe mine, cea nerecunoscatoare pentru bunele Tale indemnuri la pocainta;
Miluieste-ma pe mine, care Legea Ta n-am cinstit-o si poruncile Tale nu le-am pazit;
Miluieste-ma pe mine, ca lumea si cele ce sunt in lume am iubit;
Miluieste-ma pe mine, care in lumeasca desertaciune zilele veacului meu le-am cheltuit;
Miluieste-ma pe mine, ca urmand legile acestui veac si ingretosandu-ma de nasterea de prunci cea binecuvantata de Tine, am savarsit uciderea de prunci;
Doamne al meu, Doamne, Bucuria mea, miluieste-ma pe mine, cea cazuta!

Condacul al-7-lea
La cer ridic ochii mei, catre Tine Cuvinte a lui Dumnezeu, dar firea mea de tina ma trage in jos, Mantuitorul meu. O, Ziditorule al cerului si al pamantului si a toate cate sunt in ele! Ridica-ma ca sa gandesc si sa faptuiesc dupa cereasca cuviinta, ca pururea sa strig Tie, cu inima si gura, cantarea de biruinta: Aliluia!

Icosul al-7-lea
Ochi viclean am si plin de toata necuratia, si pururea ma amagesc cu inselaciunile acestei lumi. Drept aceea ma rog Tie, Atotbunule, sa intorci ochii mei ca sa nu vada desertaciunea, ca sa strig Tie cu glas de rugaciune:
Miluieste-ma pe mine, care insetez a sluji Tie cu credinta;
Miluieste-ma pe mine, care voiesc a ma inchina Tie in duh si adevar;
Miluieste-ma pe mine, care-Ti aduc jertfa pentru pacate lacrimile pocaintei mele;
Miluieste-ma pe mine, care cer de la Tine iertare pentru uciderea pruncilor mei;
Miluieste-ma pe mine, care astept de la Tine izbavire de patimile mele;
Miluieste-ma pe mine, care plang foarte pentru pacatele mele cele grele, pentru pacatele mele de moarte;
Miluieste-ma pe mine, ucigasa cea vinovata inaintea judecatii lui Dumnezeu si a oamenilor;
Doamne al meu, Doamne, Bucuria mea, miluieste-ma pe mine, cea cazuta!

Condacul al-8-lea
Miluieste-ma, Doamne, Mantuitorul meu, care ai venit in lume sa mantuiesti pe cei pacatosi, dintre care mai marsava decat toti eu sunt; ci te rog, Atotmilostive, Dumnezeule, pleaca-Te spre milostivirea indurarilor tale, auzi suspinele inimii mele, primeste izvoarele lacrimilor mele, fierbintile rugaciuni ale sufletului meu, al carui Mantuitor Tu esti, ca sa strig Tie: Aliluia!

Icosul al-8-lea
Ganduri rele si talharesti au cazut asupra mea fiind eu cu totul cufundata in somnul pacatului. Vai mie! Ca haina cea dumnezeiasca data mie la Sfantul botez pe spurcaciunea pacatelor am schimbat-o, drept care ucidere de prunci am savarsit si pana acum petrec goala de virtuti. Drept aceea, foarte nazuiesc sa ridic ochii mei, ce s-au plecat in jos pentru multimea faptelor mele cele cumplite, savarsite inaintea Ta, Doamne, si astfel, strig catre Tine:
Miluieste-ma pe mine, care am savarsit pacat de moarte;
Miluieste-ma pe mine, care pana acum ma impotmolesc in pacate;
Miluieste-ma pe mine, cea plina de toata uraciunea;
Miluieste-ma pe mine, cea manjita de pacate impotriva firii;
Miluieste-ma pe mine, care nu am pazit curatia fecioriei mele;
Miluieste-ma pe mine, ca de cucernica vrednicie de mama m-am lipsit;
Miluieste-ma pe mine, ca din pantece pruncii fara de vreme mi i-am lepadat;
Doamne al meu, Doamne, Bucuria mea, miluieste-ma pe mine, cea cazuta!

Condacul al-9-lea
Da ochilor mei rauri de lacrimi, Dumnezeul meu, ca sa plang pentru pacatele mele si astfel, bucurandu-ma sa strig: Aliluia!

Icosul al-9-lea
Trupul mi l-am spurcat cu uraciuni in taina, sufletul mi l-am intunecat cu faptele mele cele nefiresti: se bolnaveste trupul, se bolnaveste si sufletul meu. La Tine, cela Ce singur nu tii minte raul, la Milostivul Judecator si Dumnezeul meu cazand, ma rog:
Miluieste-ma pe mine, ucigasa, ca pomenirea soartei pruncilor mei lepadati ma umple de cutremur si groaza si de mirare negraita: cum ma rabzi, Milostive Doamne si Judecatorule Preadrept, si imi faci bine mie, venetica a iadului, pana in aceasta zi si in acest ceas, in tot chipul asteptand pocainta mea?;
Miluieste-ma pe mine, ce nu o data am fagaduit sa ma indrept si iarasi m-am intors la pacate, precum cainele la varsatura sa;
Miluieste-ma pe mine, ca fara frica de Dumnezeu si fara dragoste de mama, ci cu salbaticie de fiara pruncii mei i-am sfasiat;
Miluieste-ma pe mine, ca de buna voie am savarsit pacatele mele;
Miluieste-ma pe mine, ca duhul cu ganduri spurcate mi l-am intinat;
Miluieste-ma pe mine, ca pana in aceasta zi duc o viata pacatoasa;
Doamne al meu, Doamne, Bucuria mea, miluieste-ma pe mine, cea cazuta!

Condacul al 10-lea
Ranitu-m-am de amagirea acestei lumi si mi-am plecat genunchii inaintea ei, alegand calea cea pierzatoare a legii ei spurcate, uitand fagaduintele ce le-am dat la Sfantul Botez; si savarsind una dupa alta toate faradelegile pe care lumea mi le insufla, am atins, in cele din urma, culmea pacatelor de moarteb – uciderea de prunci: ci sarguieste a-mi deschide bratele parintesti, Dumnezeul meu, ca pana la sfarsitul vietii sa aduc Tie jertfa de lauda, strigand: Aliluia!

Icosul al 10-lea
Rapitorii, ucigasii, hotii si toti pacatosii nepocaiti imparatia Cerurilor nu o vor mosteni: iar eu cu toata nedreptatea si cu toata spurcaciunea pacatelor am intinat trupul si sufletul meu. Asadar, saracirea mea sufleteasca ma face sa cad la Tine, strigand:
Miluieste-ma pe mine, cea nascuta din Legamantul cel Nou al imparatiei harului Tau;
Miluieste-ma pe mine, cea imbisericita in Biserica pe care Tu ai zidit-o;
Miluieste-ma pe mine, cea pecetluita cu darurile Sfantului Duh;
Miluieste-ma pe mine, cea hranita cu Preacuratul Trupul Tau si Sangele Tau Cel de viata facator;
Miluieste-ma pe mine, cea in Hristos imbracata;
Miluieste-ma pe mine, care toate aceste bunatati le-am lepadat si viata pacatoasa am ales;
Doamne al meu, Doamne, Bucuria mea, miluieste-ma pe mine, cea cazuta!

Condacul al 11-lea
Duh de intreaga intelepciune daruieste-mi, Doamne si Stapanul vietii mele, ca din tineretile mele m-am lipsit de virtuti, intreaga m-am robit patimilor, duhul si sufletul mi-am pangarit si trupul mi-am stricat. Dumnezeule al indurarilor si al milostivirii! Nu Te ingretosa a ma curata pe mine, pacatoasa cea prea spurcata; zidirea Ta sunt, miluieste-ma si ma curateste de toata intinaciunea trupului si a duhului, si ma invredniceste cu indraznirea sa strig Tie: Aliluia!

Icosul al 11-lea
Asteptarea inimii mele, care nadajduieste catre Tine, nu o lepada, Doamne, si nu ma rusina inaintea ingerilor si a oamenilor la Dreptul si Infricosatul Tau judet; nu ma osandi atunci dupa faptele mele, ci dupa mila Ta iarta toate gresalele mele, care strig Tie:
Miluieste-ma pe mine, cea cu inima necurata;
Miluieste-ma pe mine, cea cu diavoleasca robie inrobita;
Miluieste-ma pe mine, cea in pacate nascuta, prin Botez spalata si iarasi cazuta, ca un porc, in nelegiuire;
Miluieste-ma pe mine, careia s-au imputit ranele pacatelor sufletului meu;
Miluieste-ma pe mine, care din pricina pacatelor mele cele grele si de moarte, in trandavie si deznadejde am cazut;
Miluieste-ma pe mine, care tot pacatul am savarsit si de toata pedeapsa m-am invrednicit;
Miluieste-ma pe mine, Ziditorul meu, si intru pocainta primeste-ma pe mine, cea cazuta;
Doamne al meu, Doamne, Bucuria mea, miluieste-ma pe mine, cea cazuta!

Condacul al 12-lea
Cu marinimia iubirii Tale de oameni; Dumnezeul meu, acopera toate nelegiuirile mele, primind pocainta mea, ca intru dragoste catre Tine sa strig pururea: Aliluia!

Icosul al 12-lea
Tineretile mele au trecut intru nebunia mea, toata viata mea intru pacate o am cheltuit; intru lenevie si negrija de pocainta; insa batranetile, prin frica de moarte si judecata ta cea de neocolit m-au adus la pocainta. Nu ma lepada, Mantuitorul meu, pe mine care in ceasul al unsprezecelea am venit in bratele Tale parintesti si intru pocainta strig:
Miluieste-ma pe mine, ca sangele pruncilor mei nevinovati striga catre Tine, dand marturie ca sunt ucigasa lor;
Miluieste-ma pe mine, Dumnezeul meu, Care dupa fire esti unul in trei Ipostasuri;
Miluieste-ma pe mine, Doamne, Cela Ce minunat esti intru mila Ta;
Miluieste-ma pe mine, Stapane, Care indelung rabzi pacatele noastre;
Miluieste-ma pe mine, Imparate Sfinte, care tamaduiesti neputintele;
Miluieste-ma pe mine, Cela Ce esti imbelsugat in dragoste si cu iubirea Ta incalzesti pacatosii deznadajduitii;
Miluieste-ma pe mine, Atotputernice, Care neputintele noastre ai purtat;
Doamne al meu, Doamne, Bucuria mea, miluieste-ma pe mine, cea cazuta!

Condacul al 13-lea
Arata-se-va pe cer semnul Fiului Omului in ziua aceea infricosata a celei de-a doua veniri a judecatorului viilor si mortilor – Preacinstita Cruce a Fiului lui Dumnezeu. Atunci vor plange toate neamurile pamantului. O, Iisuse Hristoase, Mantuitorul si Judecatorul nostru si Imparate al tuturor! Da-mi mai inainte de acea zi lacrimi de pocainta, ca sa plang mai fierbinte rautatile si faptele mele cele pierzatoare, cu care sufletul mi l-am intinat si Preacinstitul Sange al Legamantului Tau amar l-am batjocorit, ca atunci, dimpreuna cu ingerii si cu toti sfintii si dreptii sa strig Tie: Aliluia! (acest condac se zice de trei ori)
Apoi iarasi se zice Icosul intai
Dumnezeule si Doamne! A Ta este zidirea: insa vai mie, ca pacatul savarsit de Adam in rai traieste in trupul meu, si ca o roaba ii slujesc pururea cu osardie; ci acum ma rog Tie:
Miluieste-ma pe mine, Facatorule al lumii de sus;
Miluieste-ma pe mine, Ziditorule al firii de jos;
Miluieste-ma pe mine, Stapane al puterilor ceresti;
Miluieste-ma pe mine, Indreptatorule al fapturilor trupesti;
Miluieste-ma pe mine, Cela ce porti de grija tuturor;
Miluieste-ma pe mine, care aduc Tie lacrimi pentru pacatele mele;
Doamne al meu, Doamne, Bucuria mea, miluieste-ma pe mine, cea cazuta!

Si Condacul intai
Mielule al lui Dumnezeu, Cela ce ridici pacatele lumii, auzi tanguirea mea si ia aminte la durerea inimii mele, ridica de la mine povara cea apasatoare a pacatelor mele; Cela ce ai purtat neputintele noastre, primeste intru pocainta pe cea care se cucereste Tie, rugandu-se si strigand din adancul sufletului: Doamne al meu, Doamne, Bucuria mea, miluieste-ma pe mine, cea cazuta!

Dupa aceea se zic aceste rugaciuni:

RUGACIUNEA INTAI

O, Stapane, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu! Cela Ce din preamulta bunatatea Ta pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire Te-ai imbracat in trup, si Te-ai rastignit, si Te-ai ingropat, si prin Crucea Ta ai innoit firea noastra cea stricata, primeste pocainta mea pentru pacatele ce le-am facut si auzi cuvintele mele: pacatuit-am, Doamne la cer si inaintea Ta, cu cuvantul, cu fapta, cu sufletul si cu trupul si cu cugetul mintii mele; am calcat randuielile Tale, nu am ascultat poruncile Tale, am maniat Bunatatea Ta, Dumnezeul meu – dar fiindca a Ta este zidirea, nu ma deznadajduiesc pentru mantuirea mea, ci la nemarginita Ta Milostivire indraznind alerg si ma rog Tie: Doamne! Intru pocainta da-mi inima Infranta, si primeste-ma cand ma rog, si da-mi gand bun, da-mi lacrimi si umilinta, Doamne, da-mi dupa harul Tau sa pun inceput bun. Miluieste-ma, Dumnezeule, miluieste-ma pe mine, cea cazuta, si pomeneste-ma pe mine, pacatoasa roaba Ta, intru imparatia Ta. Amin.

RUGACIUNEA A DOUA

O, Dumnezeule, Preamilostive Hristoase Iisuse, Rascumparatorule al celor pacatosi! Pentru mantuirea neamului omenesc ai lasat, Atotmilostivire, Cerurile preaslavite si Te-ai salasluit in valea aceasta mult-pacatoasa a plangerii, ai primit pe Dumnezeiestii Tai umeri neputintele noastre si ai purtat durerile noastre; Tu, o, Sfinte Patimitorule, ai fost ranit pentru pacatele noastre si chinuit pentru faradelegile noastre – si de aceea si noi inaltam catre Tine, Iubitorule de oameni, rugaciuni smerite. Primeste-le, Preabunule Doamne, si te pogoara catre neputintele noastre, si pacatele noastre nu le pomeni, si intoarce de la noi hotararea cea cu dreapta manie de a ne rasplati pentru faradelegile noastre. Tu, Cela Ce prin atotcinstitul Tau Sange ai innoit firea noastra cea cazuta, innoieste-ne, Doamne Iisuse Hristoase, Mantuitorul nostru, si pe noi, cei care ne aflam intru stricaciunea pacatelor si mangaie inimile noastre cu bucuria desavarsitei tale iertari. Cu tanguire si lacrimi de pocainta fara de masura cadem la picioarele Dumnezeiestii Tale milostiviri: curateste-ne, Dumnezeul nostru, cu harul Tau cel Dumnezeiesc, pe noi toti, de toate nedreptatile si faradelegile vietii noastre – ca intru sfintenia iubirii Tale de oameni sa laudam atotsfant numele Tau, dimpreuna cu al Tatalui, si al Preabunului si de viata facatorului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

Rate this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul acestui site este protejat de drepturi de autor!