Legenda Sfantului Valentin

De ce sarbatoarea dragostei are loc pe 14 februarie la nivel international? Cine este Sfantul Valentin si ce legatura are el cu povestile de iubire de zi cu zi?

 

Legenda Sfantului Valentin

Sfantul Valentin s-a nascut in anul 175, la Interamna (Terni de astazi, in regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de catre Sfantul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de catre Papa Victor I, in anul 197.

Remarcabil propovaduitor al Evangheliei, facator de minuni si vindecator, a fost foarte iubit de catre credinciosii sai. El l-a vindecat pe fratele tribunului roman, Frontanus, de o boala foarte grea.

Prima atestare a zilei de 14 februarie a avut loc in anul 498 datorita lui Papa Gelasius I. Legenda spune ca un preot din Roma, pe nume Valentin, a facut inchisoare pentru ca oficia casatorii pe ascuns.

Acesta ii ajuta pe soldatii Imperiului Roman sa se casatoreasca cu femeile lor, desi acestia aveau interzis la insuratoare.

Sarbatoarea dragostei vine, deci, de la Roma, unde intre 13 si 15 februarie se celebra si o varianta mai primitiva a Zilei Indragostitilor, „Lupercalia”. Sarbatoarea prevedea sacrificii catre zeitati, iar femeile care voiau sa ramana insarcinate erau biciuite pentru a le face fertile.

Practicile barbare au fost interzise de Papa Gelasius I in anul 494, iar sarbatoarea este inlocuita cu celebrarea Sfantului Valentin.

Sfantul Valentin era unul dintre cei mai populari preoti in perioada imparatului Claudiua al II-lea. Acesta se implica in mod milostiv in campaniile militare sangeroase, fiind alaturi de vaduve si copii.

Era apropiat de tineri si ascundea multe povesti de iubire, realizand casatorii despre care imparatul afla tarziu.

Motivul pentru care Claudiu al II-lea a interzis casatoriile era faptul ca soldatii insurati nu dadeau acelasi randament pe frontul de lupta fata de cei care nu aveau sotii.

In prezent, ziua Sfantului Valentin este un prilej de sarbatorire a dragostei fara ca multi tineri sa cunoasca adevarata poveste a infiintarii acestei zile.

Sarbatoarea a capatat o conotatie materiala in ultima vreme, insa, indiferent de cata reclama s-ar face de pe urma numelui Valentin, cert este ca iubirea e singurul sentiment care ne face fericiti si ne tine in viata.

Particele din moastele Sfantului Mucenic Valentin se gasesc la Biserica Delea-Noua Calist din Bucuresti. Sfintele Moaste au fost primite in dar de la Episcopia din Terni, Italia, in anul 2005.

Rate this post
Această intrare a fost publicată în Diverse . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul acestui site este protejat de drepturi de autor!