12 moduri prin care iti poti creste increderea de sine

Multe persoane se plang ca nu au incredere in sine si se intreaba cum sa faca sa-si creasca increderea in sine. O stima de sine mare ne ajuta sa vedem partea plina a paharului, viata in culori mai vii, astfel incat tot ceea ce ne propunem sa putem realiza. Nu trebuie sa uitam ca increderea de sine reprezinta 90% din succesul unei actiuni pe care vrem sa o intreprindem.

Lipsa increderii in sine poate duce la atacuri de panica anxietate si chiar depresie.

12 moduri prin care iti poti creste increderea de sine

Increderea in sine se formeaza in perioada 0-7 ani. In aceasta perioada cei prezenti pe langa copil inscrie in harta lui social-psihologica cum se pricep ei mai bine. Parintii, bunicii, educatorii, invatatoarea, cu totii contribuie la formarea programelor mentale, convingerilor limitative, stima de sine, respectul de sine, imaginea de sine, personalitatea viitorului adult.

Ei inscriu asa cum se pricep mai bine, in functie de cunostintele lor, de increderea lor in sine si mai ales in functie de frustrarile si neajunsurile LOR!!!

In aceasta perioada de 0-7 ani este foarte important sa incurajam copilul sa faca lucruri, sa-l laudam, sa-l iubim, sa-l imbratisam, sa-i spunem cat de minunat este. In aceasta perioada nu are ce cauta critica, expresii ca: esti prost, nu esti in stare de nimic, nu esti bun de nimic, strici totul, esti lenesi, esti puturos, nu te duce capul, tampit, cretin, pleaca de aici ca nu te iubesc, esti rau etc.

Perioada  0 – 7 ani este definitorie pentru formarea increderii de sine a unui om, dar acest om, in acea perioada, nu prea este constient de sine, deci accepta mai tot ceea ce i se spune despre el.  In aceasta perioada nu este format constientul, ci numai subconstientul. Subconstientul are rolul de a manifesta in exterior, in viata noastra de zi cu zi tot ce se afla acolo.

Subconstientul este sediul emotiilor, arhiva amintirilor noastre. Accepta tot ceea ce ii este impus sau, ceea ce ganditi in mod permanent. El nu este interesat daca gandurile sunt bune sau rele, adevarate sau false, ci pur si simplu raspunde in conformitate cu natura acestor ganduri.

Din acest motiv copilul pana la varsta de 7 ani nu are liberul arbitru si decide parintele pentru el. Aceasta este perioada pe care terapeutul o examineaza cu atentie. Aici se afla raspunsul la multe boli, esecuri, neincredere, frica, traume etc.

Dupa varsta de 7 ani se formeaza constientul care are rolul de filtru a informatiilor. Dupa aceasta varsta de 7 ani, nu tot ce aude si vede copilul se duce in subconstient, acum el are capacitatea de a filtra informatia. In functie de ceea ce este deja in subconstient,  constientul va trimite informatia in subconstient sau o va respinge (delete).

Respectul de sine este parte integranta a increderii in sine. Inainte de a fi multumit de deciziile pe care le iei, trebuie sa crezi in tine. Trebuie sa crezi cu adevarat in valoarea ta. Daca nu ai respect de sine, cum poti fi sigur ca deciziile pe care le iei sunt valoroase?

Respectul de sine se defineste cel mai bine ca fiind sentimentul de plenitudine pe care il ai fata de tine insuti.

Astfel, munca pentru a sterge sau a indrepta ceea ce altii au inscris in harta ta social-psihologica este destul de grea, dar, cu perseverenta, vei reusi.

Cheia ca sa-ti schimbi parerea despre tine este in subconstientul tau. Singura cale de a ajunge la subconstient este prin intermediul mintii.

12 metode, pe care daca le aplicam zilnic, vor reusi sa reconstruisca in timp record increderea in sine pierduta.

12 moduri pentru cresterea increderii de sine

1. Contabilizeaza-ti succesele de pana acum. (construieste-ti un jurnal de succese)

2. Recunoaste lucrurile care te fac sa te simti inferior. (scrie-le pe o foaie, sau chiar in jurnalul de succese. Sunt ,,succesele” tale de pana acum)

3. Adopta o postura increzatoare. (indreapta spatele si astfel, acea greutate imaginara dintre omoplatii tai va cadea)

4. Imbraca-te ca sa arati bine. (fa-o pentru TINE, nu pentru ceilalti)

5. Invata tot timpul. (devino mai bun in ceea ce faci, dezvolta-ti pasiunile)

6. Vorbeste, spune-ti punctul de vedere. (Atentie!!! Nu deveni cicalitor!)

7. Invata din greseli. (orice esec transforma-l intr-o calitate sau intr-o maxima de viata.)

8. Nu incerca sa fii perfect. (perfectiunea este urata si plictisitoare)

9. Fa miscare. (prin miscare creste secretia de serotonina si endorfina – hormonii fericirii)

10. Accepta esecul ca ceva normal, nu ca ceva rau.

11. ZAMBESTE !!!!!

12. Indeparteaza-te de oamenii negativisti, critici sau care cred ca le stiu pe toate.

Rate this post
Această intrare a fost publicată în Diverse . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul acestui site este protejat de drepturi de autor!