Zeii Egiptului Antic

Zeii Egiptului se numara, printre cele mai vechi divinitaiti ale lumii. Puterile lor, simbolurile si misterul de care erau inconjurati zeii Egiptului s-au pierdut de-a lungul anilor, dar au inspirat mitologia greaca din care am mostenit si noi numeroase influente.
Este uimitor cat de vasta este mitologia Egiptului antic, cate forțe, concepte si credinte au transmis zeii Egiptului. In cosmogonia poporului egiptean se intalnesc cele mai mari concepte ale lumii care au generat tratate stufoase de filosofie, istorie, stiinte ale naturii sau matematici. De la zeii Egiptului am aflat despre nemurire, despre regenerare si renastere, despre fortele miraculoase ale naturii, despre puterea planetelor si a astronomiei.

Zeii Egiptului Antic. Cele mai puternice si populare zeitati

Zeul Atum, autocreatorul

Atum este considerat zeul creator, sursa tuturor celorlalte zeitati. In el se afla viata – Ankh si justitia – Ma’at. Din spiritul lui Atum s-au nascut aerul curat, rasuflarea, Shu si Tefnut, sora si sotia sa, umezeala. Din ei apare pamantul Geb si sora si sotia lui, Nut – cerul. Geb si Nut sunt despartiti de Shu. Din pamant si cer se nasc Osiris, Isis, Nephthys si Seth. Atum poarta o coroana dubla, simbolul Egiptului de Sus si al Egiptului de Jos, iar imaginea sa este asociata cu leul, taurul, șoparla, sarpele sau scarabeul.

Zeul Amon, zeu al luminii

Amon, cunoscut si ca Amun sau Ammon, este zeul suprem în mitologia egipteană. Amon este un zeu al soarelui, un zeu creator, capabil să renască singur. Era venerat în orașul Teba, unde este reprezentat cu cap de berbec sau ca un bărbat purtând o tiară cu pene. Cultul său apare în Regatul Mijlociu și se dezvoltă mai ales în Regatul Nou, compunând o divinitate a aerului și fecundității. După rebeliunea Tebei, odată cu domnia lui Amosis I (secolul al XVI-lea î.Hr.), Amon a căpătat o importanță națională și a fost fuzionat cu zeul Soarelui, Ra, sub numele de Amon-Ra.

Zeul Ra, zeul Soarelui

Ra avea caracteristici comune cu zeul cerului, Horus. Uneori, cele două zeități erau contopite, iar în Noul Regat, când zeul Amun a devenit proeminent, a fost fuzionat cu Ra sub numele de Amun-Ra. Simbolurile lui Ra sunt discul și cercul cu un punct înăuntru, ⊙. Soarele este dătătorul de viață, el reprezenta viața, căldura și creșterea. Deoarece oamenii îl considerau pe Ra ca fiind zeul principal, creatorul universului și sursa vieții, acesta a avut o influență puternică asupra lor, ceea ce a făcut ca el să fie unul dintre cei mai venerați dintre zeii Egiptului. Ra este zeul soarelui și al vindecării,

Zeul Anubis, zeul morților

Aceasta este denumirea în greacă a zeului egiptean cu cap de șacal (sau câine) asociat mumificării și vieții de apoi. În limba egipteană veche, Anubis era cunoscut ca Inpu sau Anupu. Anubis ghida spiritele morților în lumea de dincolo și era numit „Zeul Ținutului Sfânt”. Este considerat unul dintre cei mai mari și cei mai vechi dintre zeii Egiptului, posibil mult mai vechi decât Osiris, așa cum se arată în textele din mormântul faraonului Unas: „Unas alăturându-se spiritelor, acestea trei fiind Anubis, apoi Amenti și apoi Osiris”.

Zeul Apis, zeul fecundității

Vechii egipteni aveau un adevărat cult pentru fecunditate și virilitate, iar zeul Apis a fost  reprezentarea acestui cult. Apis era desenat ca un taur negru cu un disc solar între coarne. Conform legendei, zeița Isis, transformată într-o vacă, a fost fecundată de o rază de soare și i-a dat naștere lui Apis. Preoții egipteni aveau obiceiul să aleagă un taur care trăia într-un palat din Memfis, împreună cu 7 vaci sacre, care reprezentau cele 7 manifestări ale zeiței Hathor. După 25 de ani, taurul era strangulat într-un mod ritualic, deoarece, se considera că fiind un zeu, nu putea muri într-o formă naturală.

Zeul Apophis, zeul distrugerii și al morții

Cunoscut drept Distrugătorul, Apophis era spiritul antic al răului și al distrugerii, zeul demon-șarpe, care locuia în întunericul etern. Zilnic, aștepta să distrugă Barca Solară a lui Ra care plutea deasupra cerurilor. Rolul primordial al lui Ra era să-l învingă pe Apophis și să-l oprească de la distrugerea bărcii. Uneori, Apophis reușea să învingă, iar lumea se cufunda în întuneric (eclipsă solară). Dar Ra și însoțitorul său, Mehen, despicau pântecele lui Apophis permițând Bărcii Solare să scape. În alte legende, Apophis comanda o armată de demoni care distrugeau omenirea. Iar oamenii puteau învinge acești demoni doar dacă își puneau credința în zeii luminii.

Zeul Horus, protectorul Egiptului

Horus sau Heru este fiul lui Isis și al lui Osiris, el este un zeu al cerului și al regalității, protector al Egiptului. Era reprezentat cu cap de șoim și este socotit drept domnitor peste cer și aștri; apoi ajunge protectorul personal al faraonului. Horus este considerat zeul războiului și al protecției.

Zeul Osiris, zeul naturii și al renașterii

Osiris este zeul vieții de apoi, al vegetației, fertilității, renașterii și al morților. Era reprezentat ca o zeitate cu pielea verde, parțial înfășurată ca o mumie, cu barbă de faraon, purtând o coroană de atef și ținând în mână un baston simbolic. Osiris a fost un rege legendar al Egiptului, celebru prin înțelepciunea și dreptatea cu care își guverna țara. Seth, fratele său, a fost gelos pe el și i-a întins o cursă, reușind să-l asasineze. Soția lui Osiris, zeița Isis, reușește să rămână însărcinată cu Osiris mort. După ce l-a îngropat pe Osiris, Isis se refugiază în delta Nilului; acolo îl aduce pe lume pe Horus, care, ajuns adult, își face recunoscute drepturile în fața zeilor și îl atacă pe Seth. Horus îl va învinge pe Seth în luptă, dar își va pierde un ochi, pe care i-l oferă lui Osiris, iar acesta își recapătă viața. Seth va fi condamnat de zei să-și poarte propria victimă (fiind transformat în barca ce-l transportă pe Osiris, pe Nil).

Zeita Sekhmet, zeita razboiului, al vindecarii, protectoarea terapeutilor

Sekhmet este fata lui RA. Este invocata adesea in practicile de vindecare alaturi de RA si Horus pentru a ajuta la amplificarea puterilor de vindecare ale practicienilor tămăduitori de boli.

Zeițele puternice din mitologia egipteană

Hathor, zeița primordială

Hathor a jucat o varietate de roluri. Ea a fost mama sau consoarta zeului cerului Horus și a zeului Soarelui Ra. Latura ei benefică reprezenta muzica, dansul, bucuria, dragostea, sexualitatea și îngrijirea maternă, și a fost consoarta mai multor zeități masculine și mama fiilor lor. Hathor trecea granițele dintre lumi, ajutând sufletele să ajungă în viața de apoi. Era adesea înfățișată ca o vacă, simbolizând aspectul ei matern și celest, deși cea mai obișnuită formă a ei era o femeie care purta coarne de vacă și un disc solar între ele.

Zeița Bastet, zeița fecundității

Bastet a fost zeița Lunii și a fecundității, ocrotitoarea femeilor gravide, și zeița felinelor, reprezentată fie într-o formă hieratică, de femeie cu cap de leoaică, fie ca o femeie cu cap de pisică, sau numai ca un cap de pisică. Bastet era și zeița ocrotitoare a pisicilor.

Zeița Isis, zeița căsătoriei și a familiei

Isis este zeița magiei, a vieții, a căsătoriei, simbolul armoniei matrimoniale și a fidelității femeii față de soț. Soția și sora lui Osiris, fiica zeilor Geb și Nut și mama lui Horus, Isis este una din principalele divinități venerate de vechii egipteni.

Zeița Nut, zeița cerului

Era zeița stelelor, a astronomiei și a mamelor. Este fiica lui Shu și a lui Tefnut, sora și soția lui Geb, mama lui Isis, Osiris, Seth și Nephthys. Grecii l-au considerat și pe Horus ca fiind fiul ei. Așa cum soarele reapare pe cer în fiecare zi, Nut a fost asociată cu renașterea. Nut era totodară zeița cerului și a tuturor corpurilor cerești, un simbol al protejării morților atunci când aceștia intrau în viața de apoi.

Zeița Ammit, cea mai temută zeiță

Ammit era o zeiță demonică al cărei trup era alcătuit din trei părți animale: leu, hipopotam și crocodil. Mai este cunoscută și sub numele de Mâncătoarea de inimi sau Devoratoarea morților. Conform legendelor egiptene, Ammit trăia în Duat (infernul egiptean) și mânca inimile celor care au trăit în minciună. Odată ce Ammit le înghițea inima, morții mureau a doua oară și dispăreau complet, pierzând șansa la nemurire.

Zeul Bes, zeul mamelor și al copiilor

Împreună cu omologul său feminin Beset, Bes era venerat ca ocrotitor al gospodăriilor și, în special, al mamelor, copiilor și al nașterii. Ulterior, Bes a ajuns să fie considerat apărătorul a tot ceea ce este bun și dușmanul a tot ceea ce este rău.

Zeul Geb, zeul pământului

Era un zeu antropomorf, personificând Pământul. În unele imagini, trupul său este acoperit de pete verzi (vegetație). După un mit heliopolitan a fost primul rege de pe pământ.

Zeul Khnum, zeul apelor

Este o divinitate primordială între zeii Egitului, stăpân al apelor reci, creatorul tuturor lucrurilor care au fost, sunt și vor fi. A creat toți zeii și a domesticit berbecul. Imaginea sa este strâns legată de revărsarea anuală a Nilului și de pământul fertil, care simbolizează renașterea.

Khonsu, zeul Lunii

Numele lui înseamnă călător și este legat de călătoria Lunii pe cerul nopții. Khonsu are un rol esențial și dă o viață nouă tuturor creaturilor.

Min, zeul fertilității masculine

Acest zeu este dedicat virilității și este totodată un protector al minelor și al agriculturii. Grecii l-au asociat cu Pan. În cinstea lui se țineau festivaluri și procesiuni în care statuia lui era purtată de un taur alb.

Nefertum, zeul florii de lotus

Numele acestui zeu conține ideea de „perfecțiune”. El este lotusul albastru din care, conform unui mit, răsare soarele.

Zeul Seth, zeu al răului

Seth este un zeu malefic, stăpân al deșertului, reprezentat cu cap de animal, de obicei șacal, cu botul alungit și cu o coadă lungă.

Sokar, zeul întunericului

Este un zeu al descompunerii, al morții și paznic al căilor infernale, iar regatul lui cuprindea și deșertul de nisip pe unde se intra în lumea subterană.

Thot, zeul magiei

Era zeul Lunii, al magiei, al aritmeticii, al vorbirii și al scrisului. Era reprezentat ca un bărbat cu cap de ibis sau de babuin.

Heket, zeița-broască a nașterii

Heket era zeița nașterii și a travaliului. În fragmentul referitor la nașterea de către soția marelui-preot al lui Ra a celor trei regi care inaugurează dinastia a V-a, Heket este cea care de fiecare dată „grăbește” ultimele etape ale travaliului.

Tefnut, zeița umezelii

Est imaginată ca fiind o femeie culcată pe orizontală, despărțind atmosfera de Pământ. Câteodată este imaginată ajutându-și soțul, Shu, să o „ridice” pe Nut (zeița cerului).

Maat, zeița adevărului

Maat era zeița adevărului, a legilor și a moralității. Reprezenta un concept spiritual ce făcea referire la ordinea și armonia rezultate în urma creației divine. Adesea, ea este reprezentată sub înfățisarea unei zeități feminine responsabilă cu protejarea dreptății și a succedării armonioase a ciclurilor naturale.

Neith, zeița războiului

Este mama Zeului Soare și era considerată zeița războiului și a vânătorii. Ea avea ca simboluri specifice două săgeți încrucișate pe un scut.

5/5 - (1 vote)
Această intrare a fost publicată în Ezoteric . Pune legătura în semnele de carte.

Un comentariu la „Zeii Egiptului Antic

  • Ai reusit sa concentrezi intr-un mod uimitor informatii despre zeii Egiptului. Este remarcabila vastitatea mitologiei acestui popor si forta cu care zeii lor au influentat cultura si credintele noastre. Fiecare zeu are o poveste si un rol important in cosmogonia egipteana, iar printre cei mai puternici se numara zei ca Atum, Amon, Ra si Anubis. Este fascinant sa descoperim mai multe despre aceste zeitati si sa ne lasam inspirati de ele si de mesajele si simbolurile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul acestui site este protejat de drepturi de autor!