Vascul era considerat in mitologia germana o planta cu puteri miraculoase, o planta magica , care venea din ceruri si nu crestea pe pamant. In trecut, vascul era considerat totodata si un leac pentru fertilitate. Despre cuplurile care se saruta sub vasc de Anul Nou se spune ca vor avea o relatie trainica si implinita.
Popoarele de unde vine vascul
Druizii considerau vascul o planta sfanta, un leac universal ce putea sa inlature orice rau. Ei o taiau cu cutite si seceri de aur, in cadrul unor ceremonii festive, special alese in functie de pozitia astrelor pe cer.
Mai tarziu, crestinii au preluat credinta de la inaintasii lor pagani, si au folosit crengute de vasc pentru decoratiunile specifice Craciunului considerand ca aceasta planta poate proteja casa si familia de rau, inclusiv de fulgere si incendii…motiv pentru care erau si persoane care pastrau crengutele verzi tot anul…
Exista, de asemenea, credinta ca vascul este o planta care aduce pace si ca, un sarut sub aceasta planta, este o garantie pentru o prietenie indelungata sau o iubire nemuritoare. Adesea, un sarut sub ramura de vasca a fost considerat o cerere in casatorie.
La noi, vascul se punea la usi si ferestre in noaptea Anului Nou pentru a aduce spor in casa dar si pentru protectia acesteia, existand credinta ca planta apara gospodaria de lucruri necurate. Vascul este, in credinta populara romaneasca, si un un simbol al ospitalitatiii si al prieteniei.
Chiar daca este pagana, legenda vascului este si in zilele noastre la fel de iubita ca pe vremea druizilor.
Legenda Vascului
Se spune ca puterile mistice ale vascului si obiceiul oamenilor de a se saruta sub crenguta de vasca isi au originile in legenda zeitei Frigga, zeita iubirii, si a fiului ei, Balder, zeul soarelui de vara.
Intr-o noapte, Balder a visat de moartea sa si, evident tulburat, i-a povestit mamei sale visul ciudat. La auzul povestii, Frigga s-a ingrijorat in egala masura pentru viata fiului sau si pentru cea a tuturor vietuitoarelor de pe pentru ca stia ca, fara Balder, toata viata de pe Pamant se va termina.
Pentru a evita o astfel de nenorocire, ea a cutreierar Pamnatul in lung si in lat si a vorbit cu fiecare fiinta din aer, apa, foc si de pe pamant, convingandu-le sa-i promita ca nu i-ar face rau fiului sau. Cu toata straduinta sa, Frigga a uitat sau a ignorant o singura planta, care crestea pe meri si pe stejari, cunoscuta de toti sub denumirea de vasc.
Loki, zeul raului, dusmanul de moarte al lui Balder, vesnic preocupat cu ticluirea de planuri malefice, stia ca Frigga o ignorase. Asa ca a facut o sageata in varful careia a pus o crenguta de vasc, si i-a sugerat lui Hoder, fratele orb al lui Balder si zeul iernii, sa indrepte aceasta sageata spre Balder.
Atins de sageata, Balder a murit pe loc, iar planeta a inceput sa se raceasca rapid. Timp de trei zile, fiecare creatura de pe Pamant a incercat sa-l readuca la viata pe zeul soarelui de vara, dar fara sorti de izbanda. Singura care a reusit acesata minune a fost Frigga cu ajutorul vascului.
Atunci ea a binecuvantat planta astfel incat, oricine sta sub ea, sa nu fie ranit niciodata si sa aiba dreptul la un sarut ca semn de iubire. Se spune ca lacrimile zeitei ce au cazut pe planta s-au transformat in fructele albe ale plantei.
Sarutul sub Vasc in noaptea de Anul Nou
De-a lungul istoriei vascul a devenit simbol al bucuriei, pacii si iubirii. In preajma Anului Nou, oamenii isi impodobesc casele cu vasc si se saruta sub ramurile acestuia.
Obiceiul mai spunea ca de fiecare data cand un barbat saruta o fata, trebuia sa rupa si una dintre bobitele albe ale vascului. Dupa ce toate bobitele au fost rupte, nimeni nu se mai saruta sub coronita de vasc.
Beneficiile vascului
Fructele si ramurile vascului contin vitaminele C și E, acid oleanolic si o serie de principii active ca sponine, colina si acetilcolina. Este important de precizat ca vascul cu proprietati benefice este doar cel care se dezvolta in mar, par, prun, brad, gutui, pin, mesteacan, trandafir si frasin, iar cel mai valoros vasc este cel crescut in mar.
Imbunatateste calitatea vietii in cazul pacientilor diagnosticati cu cancer
Vascul poate avea beneficii pentru persoanele cu anumite tipuri de cancer. De exemplu, pentru persoanele cu cancer de san, vascul poate ajuta la imbunatatirea starii lor fizice ai emotionale. Un studiu a aratat ca vascul a redus efectele secundare ale chimioterapiei, cum ar fi greata, amortirea. Unii participanti la studiu au raportat chiar mai putine fire de par cazute in urma tratamentului, in timp ce altii s-au simtit mai putin ingrijorati si deprimati si mai plini de speranta.
Vascul poate ajuta, de asemenea, ca oamenii sa se simta mai putin obositi cand trec prin radioterapie. Si chiar ii ajuta sa doarma mai bine. Un studiu care a implicat 220 de pacienti cu cancer de san, ovar si pulmonar a aratat ca cei carora li s-a administrat extract de vasc au avut parte de mai putina oboseala, insomnie, anorexie si greata. In cazul cancerul de stomac, completarea chimioterapiei cu extract de vasc poate fi, de asemenea, benefica.
Studiile au mai aratat si ca vascul a scazut frecventa diareei in comparatie cu cei carora nu li s-a administrat acest extract. Cercetari recente au demonstrat ca vascul are proprietatea de a inhiba cresterea tumorilor canceroase, ceea ce duce la incetinirea evolutiei cancerului. Nu in ulimul rand, vascul ajuta la intarirea sistemului imunitar in cazul pacientilor care se confrunta cu cancer.
Trateaza hipertensiunea arteriala si bolile de inima
Ceaiul de vasc este recomandat daca ai hipertensiune arteriala. Acesta scade simptomele asociate acestei afectiuni, precum senzatia de ameteala, tahicardiile sau vajaitul in urechi. In plus, vascul poate scadea si nivelul tensiunii arteriale. De asemenea, este recomandat in tratarea bolilor de inima precum ateroscleroza, ischemie cardiaca, hipertensiune si palpitatii. In perioada de menopauză apar tulburari cardiace, iar pulbera de vasc poate trata acest simptom.
Calmeaza crizele respiratorii
In cadrul pacientilor cu astm, frunzele din vasc sunt de ajutor. Fluidizeaza secretiile bronsice, calmeaza spasmele si maresc rezistenta la stres (ce declanseaza crizele astmatice).
Regeleaza nivelul glicemiei
S-a demonstrat ca o cura de cateva luni cu ceai sau macerat de vasc regleaza nivelul glicemiei. In plus, ceaiul de vasc are si o actiune benefica asupra pancreasului.
Mod de administrare
Vascul se poate consuma sub forma de ceai, sub forma de macerat la rece (lingurite de frunze si ramuri uscate si maruntite de vasc, la o cana de apa rece lasate la macerat pana dimineta), pubere (macinarea plantei uscate) sau vinul de vasc (40 grame pulbere de vasc la un litru de vin alb natural, se lasa 5-6 zile la macerat, se strecoara si se pune in sticle). Este important ca un tratament cu orice derivat din vasc sa se facă numai cu sfatul medicului.