Un creier – doua minti
Trebuie sa invatam sa folosim in mod creator uriasa forta mentala de care dispunem. Activitatea mentala, este structurata pe doua niveluri: cel constient sau rational si cel inconstient sau irational.
Deci dispunem de un creier si doua minti:
- mintea constienta
- mintea subconstienta
Mintea constienta – este limitata. Cand vorbim despre mintea constienta ne referim la starea obisnuita de zi cu zi. Ea se pricepe foarte bine la planificarea lucrurilor, se pricepe sa faca o calatorie mentala in viitor si sa imparta lucrurile in etape pentru a se asigura ca vom ajunge acolo. Mintea constienta ne permite sa fim constienti de noi insine, ne permite sa apreciem lucrurile bune din viata noastra, sa luam decizii, ne permite sa judecam rational. Ratiunea sau logica se afla in mintea constienta si reprezinta o abilitate extrem de importanta. Pentru a gandi ne folosim de mintea constienta.
Mintea subconstienta – este nelimitata, este locul unde stocam intelepciunea, perspicacitatea, intuitia, amintirile, experientele fericite sau nefericite si cel mai important ea reprezinta legatura noastra cu inteligenta superioara. Ea se ocupa de functiile organismului nostru, este locul unde inregistram obiceiurile noastre zilnice si felul cum reactionam, este locul de unde vin emotiile, este locul unde ne depozitam amintirile, aici sunt stocate toate experientele noastre, toata intelepciunea noastra, modul in care intelegem lumea si modul cum functioneaza ea. Deci mintea subconstienta este sediul emotiilor, dorintelor, sentimentelor,este arhiva amintirilor traite de noi (bune sau rele, cu traume, frici, abandonuri, agresiuni etc.) trairilor latente in om, este insusi forta creatoare din fiinta umana. Mintea subconstienta cunoaste rezolvarea oricarei probleme, este creatoarea corpului nostru si ii sta in putere sa vindece orice boala. Mintea subconstienta accepta ceea ce ganditi in mod permanent astfel devenind obiceiurile noastre. Ea nu judeca faptele asa cum o face mintea constienta. Accepta orice “sugestie” chiar daca este falsa, gresita, sau nu ne este benefica. Ex. daca noi decidem sa fumam, subconstientul nu se opune, nu judeca, nu recunoaste ca este in defavoarea noastra, el accepta si fumand o perioada mai lunga de timp devine un obicei pentru noi. Mintea subconstienta stocheaza informatii si atunci cand ai nevoie de ele le aduce in mintea constienta ex. o adresa, un nr. de telefon, un nume etc. Din momentul in care ne trezim dimineata si pana cand mergem la culcare functionam mai mult sub inertia mintii subconstiente. Subconstientul functioneza pe principiul efortului minim. Lui ii plac lucrurile asa cum sunt si ii place rutina. Pe scurt uraste schimbarea.
Diferenta dintre mintea constienta si mintea subconstienta este ca prima da ordine si a doua executa. Mintea constienta este limitata in ceea ce priveste situatile pe care le experimenteaza. Mintea subconstienta este infinita.
Mintea subconstienta stie ce se intampla in lume cu jumatate de secunda inainte ca noi sa fim constienti de acele lucruri. Ceea ce crezi ca se intampla in realitate ACUM nu se intampla ACUM s-a intamplat in urma cu jumatate de secunda. Este o iluzie pe care mintea o creaza in asa fel incat tu sa crezi ca se intampla in timp real. Intru-cat constientul este cu jumatate de secunda in urma realitatii, subconstientul are timpul exact ca sa trimita mesajul catre crier si acesta sa raspunda automat in modul in care noi am ales prin obiceiuri sa raspunda.
Intre mintea constienta si mintea subconstienta exista un “compartiment, o linie delimitatoare pe care unii o numesc factorul critic, gardianul, portarul etc. Factorul critic preia ceea ce gandeste mintea constienta apoi cere aprobare de la mintea subconstienta daca sa transmita mai departe informatiile. Uneori mintea subconstienta il lasa sa transmita acele informatii alteori ii interzice acest lucru. Rolul factorului critic este ca el sa mentina lucrurile asa cum sunt. Intentia lui de baza este sa ne usureze viata refuzand informatiile care nu corespund cu planul pe care il avem deja in interiorul nostru. In felul acesta noi nu trebuie sa mai luam decizii. Factorul critic are misiunea de a bloca accestul informatiilor. Lucru extrem de util atunci cand cineva incearca sa te convinga sa faci ceva stupid de pilda iti spune ca daca te arunci de pe o cladire o sa poti sa zbori, pe dealtaparte este un lucru rau cand iti mentine o convingere sau un obicei pe care vrei sa il schimbi. Factorul critic are la indemana mijloace eficiente precum frica, indoiala, ingrijorarea si furia. Acestea sunt mecanisme psihologice de aparare care resping automat orice informatie noua. Factorul critic se dezvolta in jurul varstei de 6 ani. In primii 6 ani din viata noastra creierul prenatal si cel neonatal opereaza cu precadere in frecventele delta si theta. Acest nivel al activitatii cerebrale este cunoscut ca stare de transa – stare modificata de constiinta.
Puterea vointei – multi oameni incearca sa renunte la un obicei sau la o convingere limitativa apeland la puterea vointei. Vreau sa ma las de fumat, vreau sa slabesc, vreau sa am mai multa incredere in mine, vreau sa nu imi mai fie frica, sa nu mai fiu emotiv etc. problema este ca puterea vointei nu da rezultat. Studiile stintifice despre vointa arata ca aceasta este limitata si finita. Daca vrei sa impui aceasta vointa pe termen lung nu este posibil la un moment dat ea se termina. Deci, nu este adevarat ca unii oameni au vointa iar altii nu. Ce se intampla de fapt atunci cand folosim asa zisa putere a vointei este ca atentia noastra constienta se impune cu forta in fata atentiei noastre subconstiente. Adica, ex. ne propunem sa tinem o dieta pentru a slabi. O vom putea tine atata timp cat suntem foarte atenti si monitorizam tot ceea ce bagam in gura, in momentul in care nu ne-am mai concentrat pe acest lucru si atentia noastra constienta s-a indreptat catre altceva in acel moment ne-am trezit cu o ciocolata in mana pentru ca atentia ta subconstienta iti spune mananca ciocolata. De ce? Pentru ca mintea subconstienta a preluat controlul asa ca faci exact lucrul pe care il faceai inainte. Folosesti partea gresita a mintii pentru a face schimbari explicatia nu este ca nu ai vointa sau ca nu te poti schimba se intampla asa doar ca iti folosesti partea gresita a mintii. In exemplu dat tu folosesti mintea constienta in loc te focusezi sa schimbi obiceiul din subconstient. Schimband obiceiul, convingerea din subconstient cu ceva mai bun atunci viata noastra, aspectul nostru se schimba asa cum ne dorim.
Cum putem schimba un obicei, convingere, trauma etc. din subconstient?
Pentru a putea schimba un obicei, convingere, trauma sau orice nu ne mai este benefic din mintea subconstienta trebuite sa trecem de factorul critic. In primul rand convingerea noua trebuie sa fie acceptata de mintea constienta ca fiind adevarata pentru ca altfel o rejecteaza afara ca fiind falsa. Ce inseamna ca o convingere, afirmatie sa fie recunoscuta de mintea constienta ca fiind adevarata? poate cineva sa vina si sa-ti spuna cat de benefic este sa fumezi spre ex. daca fumatul este impotriva principiilor tale de viata mintea constienta va refuza aceasta afirmatie, o va clasa ca fiind falsa si o va scoate afara. Dupa ce acea convingere a fost acceptata de mintea constienta ca fiind adevarata trebuie sa treaca de factorul critic si ea sa ajunga in mintea subconstienta ca ulterior ea sa se manifeste in plan fizic.
Pentru inocularea unui nou obicei, convingere, program in subconstient este necesara transa – starea modificata de constiinta. O transa se produce in momentul in care facultatile rationale esentiale ale mintii noastre sunt ignorate si se stabileste o gandire si o perceptie selectiva. Pana la varsta de 14 luni un copil este 85% din timp in starea delta, creierul sau functioneaza sub 4 Hz. Pana la varsta de aproximativ 4 ani un copil este 85% din timp in alfa mai putin de 12 Hz. Nici un adult de peste 21 de ani nu mai prezinta modul de functionare in stare de veghe in alfa sau mai jos asa cum se intampla in cazul copiilor. De aceea atingerea unei astfel de stari joase ca frecventa de functionare a creierului fiind constient se numeste stare modificata de constiinta sau transa.
Exista mai multe metode/tehnici de curatare a subconstientului de blocaje, obiceiuri proaste, dependente, convingeri limitative etc. unele de lunga durata altele mai rapide fiecare alege metoda care il avantajeaza sau are incredere:
- meditatia
- rugaciunea
- afirmatiile
- vizualizarea
- recunostiinta etc.
Ca si tehnici/metode avem:
- theta healing
- reiki
- metoda Silva
- metoda Sedona
- ETF (Emotional Freedom Technique)
- ho’oponopono
- hipnoza
- re-programarea subliminala
- re-programarea vizuala
- re-programarea mental etc.
Foarte eficienta si rapida este stimularea mentala. Exista aparate care te pot ajuta sa faci acest lucru foarte rapid si cu rezultate spectaculoase. Aceste aparate pot induce aproape imediat starea de transa – starea modificata de constiinta.
Efectele stimularii mentale sunt profunde si influenteaza benefic toate aspectele vietii tale. Odata ce mintea si creierul sunt in starea specifica si produce un anumit eveniment cu o foarte mare probabilitate acel eveniment se va produce. Mintea este cea care ne ghideaza si ne construieste destinul, iar antrenarea si mentinerea ei tanara iti vor oferi bucuria de a trai, succes, sanatate si luciditate la orice varsta.
Stimularea mentala iti faciliteaza comunicarea cu subconstientul pentru a afla incotro vrei sa te indrepti in viata iar acest lucru va conduce la o imbunatatire majora a calitatii vietii tale. Strimularea mentala stimuleaza emisferele cerebrale fapt care faciliteaza accesul la memoria de lunga durata. Trezirea acestei memorii deblocheaza limitarile proprii cunoscute sub numele de memorii tampon. Ele blocheaza si pastreaza constiinta in limita obiceiurilor noastre. Din moment ce aceste vindecari sunt vindecate vei simti cum o povara imensa ti se ridica de pe umeri si viata ta se imbunatateste radical. Simplul fapt ca experimentezi o stimulare mentala face ca majoritatea memoriilor tampon sa fie eliminate fara a fi necesar vre un alt efort. Rescrierea memoriei tampon si accesarea subconstientului te duc si te mentin intr-o stare in care te simti tanar sufleteste si mental, iar acest lucru te va determina sa fii permanent plin de entuziasm, bucurie si dragoste.
Centrul de Sanatate Gabriela detine un astfel de aparat de stimulare mentala cu ajutorul caruia poti sa atingi obiectivele pe care ti le propui in viata intr-o deplina stare de integrare spirituala si sufleteasca, sa-ti schimbi radical calitatea vietii si aceasta sa devina o insiruire de zile de bucurie, dragoste, armonie, entuziasm, implinire si fericirea de a fi in contact cu tine insuti, sa-ti imbunatatesti continuu calitatea vietii si pe masura ce timpul trece si inaintezi in varsta sa ramai mereu cu mintea si sufletul tinere.
Sper ca iti sunt utile informatiile aflate in acest articol si daca DA, atunci mi-ar face mare placer sa iti citesc comentariul mai jos. Daca crezi ca merita sa-l recomanzi si prietenilor tai te rog s-o faci distribuind articolul. Multumesc.