Terapia cu legume – cum poti sa te vindeci cu ajutorul lor (I)
Chinezii din vechime stiau ca pentru hrana nu avem nevoie decat de seminte, legume, fructe, apa curata si aer proaspat, plus soare suficient. Aceste lucruri contin toate elementele nutritive din natura necesare traiului si alimentarii cu energie. Hrana vine din pamant, din lumina soarelui, din aer si din apa. In viziunea chinezilor hrana este un medicament si chiar cel mai bun posibil. O credinta printer chinezi este ca a manca atunci cand ti-e foame este un leac, iar a nu manca atunci cand nu ti-e foame este tot un leac. Excesul de mancare dauneaza sanatatii, trebuie sa mancam doar pana la 70-80% din capacitatea stomacului pana simtim ca ca nu ne mai este foame. Corpul reactioneaza la supraincarcarea cu mancare, pedepsindu-ne cu diferite suferinte. Dupa cum stim gura este una dintre principalele noastre cai de contact cu mediul, daca nu avem grija ce, cand, cum si cat de mult mancam, sigur o sa avem necazuri. O alta descoperire semnificativa a chinezilor din vremurile stravechi este aceea ca alimentele au energii diferite si prin urmare influenteaza in mod diferit corpul omenesc. Alimentele au fost impartite in doua categorii pe baza polaritatii universale yang si yin: calde si reci. De exemplu, se considera ca alimentele calde si iuti au caracteristicile yang si sunt capabile sa incalzeasca trupul, sa creasca vitalitatea sexuala si sa stimuleze circulatia sanguina. Alimentele de tip yang sunt excelente iarna – ghimbir, curmale, piperul, usturoi, vin.
Alimentele Yig si Yang
Alimentele yin sau reci, ele pot hrani rinichii care sunt bateriile energetice ale corpului uman, sa calmeze spiritual, sa hraneasca organele corpului – perele, mierea de albine, pepenele verde, plantele marine.
Anumite legume, fructe sau condimente pe care le consumi in mod regulat te-ar putea ajuta sa treci peste perioadele in care te simti lipsit de energie.
Unele alimente, odata consumate, te incarca de energie si te mentin in formacum cum ar fi: cartofi dulci, ardei, lamai, cereale integrale, ovaz, mazare, mango, spanac, somon, nuci, rosii, soia, sfecla rosie, afine, scoltisoara, prune uscate, seminte, broccoli, piersici, dovlecei. Dar ce ne facem ca suntem inconjurati de lanturi de restaurante fast-food. Peste tot vezi reclame pentru alimente de proasta calitate care au un grad foarte ridicat de procesare si suntem tentati sa mergem sa cumparam un hamburger, o coca-cola, o ciocolata Snickers in detrimental unui mar, apa si alte alimente sanatoase. Toate aceste alimente nu fac altceva decat sa ne scada vibratia si astfel sa ne imbolnaveasca.
Haideti sa vedem cum putem folsi legumele din camara noastra pentru a ne trata anumite dezechilibre din corpul fizic. Astazi vom vorbi despre cele mai banale legume pe care le avem meru in camara noastra si anume: ceapa, morcovul, usturoiul si ridichea negra.
Terapia cu legume
Ceapa – este una dintre cele mai apreciate si mai folosite legume in orice bucatarie. Ceapa poate fi consumata cruda, fiarta, uscata sau coapta. Ceapa este folosita inca din antichitate ca tratament pentru mai multe boli pentru grabirea vindecarii ranilor si diminuarea durerii. Ceapa este considerata de catre multi ca fiind un antibiotic natural ce ajuta organismul sa lupte impotriva stafilococilor, are efect asupra tusei, actioneaza ca un emolient, sedativ, digestiv, calmant. Este medicamentul naturist cel mai frecvent utilizat in trecut de parintii si bunicii nostri pentru gripa si raceala, ea ajutand – vara – si la indepartarea tantarilor. Are proprietati antibiotice, antiinflamatoare – de efect pentru guta si artrita, antiseptice – lupta impotriva bacteriilor, infectii la nivelul tractului urinar, antimicrobiene si carminative – de efect pentru constipatie si balonari.
Ceapa este o sursa bogata de fier prevenind anemia, fibre, potasiu – cu rol in echilibrul electrolitic al organismului -, vitamina A – protejeaza pielea si mucoasele -, vitamina B – ajuta la cresterea metabolismului si are un rol clar in imbunatatirea sistemului imunitar si a celui nervos, precum si in mentinerea sanatatii pielii si muschilor -, si vitamina C, crescand rezistenta sistemului imunitar.
Ceapa ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Consumareaa unei jumatati de ceapa cruda pe zi contribuie semnificativ la scaderea colesterolului, dar ajuta si in constipatie sau flatulenta. Datorita continutului sau de crom, ceapa ajuta in diabet sau in prevenirea lui in sensul ca duce la scaderea nivelului de insulina din organism si creste toleranta la glucoza. Totodata, este un excelent diuretic, impiedicand retentia de apa in organism, ceapa ajuta si la regenerarea parului prin aplicarea sucului de ceapa pe scalp de două ori pe saptamana,
Morcovul – este cu siguranta una din legumele cele mai calitative, atat din punct de vedere gustativ, cat si din punct de vedere nutritional. Beneficiile sale pentru sanatate sunt numeroase, in special datorita continutului bogat de carotenoide, dar si a continutului de antioxidanti.
Printre principalele proprietati ale morcovului putem enumera: are un aport important de beta-caroten; este un fluidifiant biliar; are o actiune anti-anemica; este regenerant si detoxifiant; are o actiune reglatoare si cicatrizanta asupra intestinului; deoarece nevoile de vitamine sunt foarte crescute in perioada sarcinii, consumul de morcovi este foarte recomandat; morcovul are beneficii importante asupra vederii nocturne; este recomandat persoanelor cu un nivel de colesterol ridicat; ajuta la eliminarea acidului uric din organism si este recomandat impotriva reumatismului, gutei sau artriteietc.
Antioxidantii continuti de morcovi fac din aceasta leguma una foarte buna pentru a trata unele tipuri de cancer. Este ideal si pentru a preveni unele boli cardiovasculare.
Morcovul nu este un simplu precursor al Vitaminei A, ci morcovul are o multime de alte roluri organice. In primul rand, morcovul permite sinteza vitaminei A, care, impreuna cu vitamina D este cea care intervine in cresterea si fixarea minerala.
Are un nivel ridicat de vitamine si minerale precum potasiu, calciu si magneziu. Pe langa vitamina C, acesta mai contine si vitamine din grupa B cu proprietati calmante si regenerante. La nivel hepatic, morcovul actioneaza asupra bilei in special, dar se pare ca poate sa regleze ansamblul activitatilor ficatului. Morcovul este si cel mai bun prieten al intestinului. Este cel care regleaza tranzitul intestinal, cel care are o actiune de dezinfectare si de cicatrizare a mucoasei. Morcovul este in acelasi timp laxativ, un laxativ moderat insa poate sa reduca si diareea. Datorita nivelului sau ridicat de fibre, morcovul are capacitatea de a retine apa, de aici si acțiunea sa de a combate diareea. Morcovul este si un excelent vermifug si daca inca problema mai persista se poate folosi drept adjuvant pentru un tratament mai complex. Mai are si o actiune benefica asupra mucoasei gastrice pe care o protejeaza si pe care o cicatrizeaza.
Ceapa, usturoiul, ridichile si prazul contin un antibiotic natural numit alicina, capabil sa distruga germenii patogeni fara a afecta flora microbiana din sistemul nostru digestiv care este necesara unei bune functionari a organismului!
Peste 200 de substante active, cum ar fi: potasiu, fosfor, o cantitate impresionanta de vitamina B și C, precum si calciu si proteine. Deosebit de activi sunt cei 70 de compusi care au in structura lor sulf.
Astfel, 1 uncie (28 de grame) de usturoi contine: mangan: 23% din DZR – doza zilnica recomandata, vitamina B6: 17% din DZR, vitamina C: 15% din DZR, seleniu: 6% din DZR, fibra: 0,6 grame, cantitati de calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier si vitamina B1.
Toate acestea cu doar 42 de calorii, cu 1,8 grame de proteine și 9 grame de carbohidrati.
Numeroase documente, din cele mai vechi timpuri, amintesc de proprietatile benefice ale consumului de usturoi, atat pentru mentinerea sanatatii, cat si pentru utilizari in diverse remedii naturale si tratamente cu usturoi.
Sa vedem, impreuna, care sunt aceste top beneficii usturoi pentru sanatate si vindecare, atestate atat de medicina traditionala, cat si de stiinta moderna, din zilele noastre.
Printre beneficiile usuturoiului putem mentiona: antibacterian si antifungic, efect de antibiotic natural, vindecarea infecțiilor urechii , accelereaza vindecarea ranilor, tonifica pielea si o face neteda, iar unghiile devin mai tari, protectie impotriva radicalilor liberi, reducerea nivelului de colesterol “rau”, reducerea excesului de glucoza din sange, reducerea tensiunii arteriale, combaterea tarhicardiei si a spasmelor arterelor coronare, normalizarea nivelurilor altor grasimi sanguine, una din cele mai eficiente metode de profilaxie si tratament a arteriosclerozei, dureri de cap afectiuni ale sistemului digestiv: bila lenesa, colite de fermentatie, balonari, flatulenta, constipatie, ajuta la eliminarea toxinelor din organism, fiind o alternativa buna in curele de detoxifiere, sudorific, expectorant, tonic si antispatic, distrugerea celulelor canceroase, reducerea dezvoltarii tumorilor papilare, ajuta la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic, pietre la rinichi, guta, reumatism, artrita, lipsa apetitului, astenie, slabiciune generala, dezechilibre endocrine, parodontoza, incheieturi umflate sau dureroase.
In principal, usturoiul se consuma crud, ca atare, adaugat in mancare, sau poate fi preparat sub forma de mujdei.
Ridichea neagra – desi nu se poate spune ca este cea mai gustoasa, ridichea neagra contine antioxidanti in cantitati semnificative si ajuta la tratarea unor afectiuni ale organelor interne, dar este excelenta si pentru par sau piele.
Favorizeaza o circulatie corecta a sangelui, ducand la scaderea colesterolului si prevenind aparitia bolilor de inima. Siropul de ridiche neagra calmeaza tusea si duce la eliminarea substantelor nocive din bronhii si plamani.
Fiind o sursa excelenta de vitamine precum vitamina A, complexul de vitamine B, sursa de magneziu, calciu si alte minerale, ridichea neagra este si un bun detoxifiant. In plus, aceasta stimuleaza functii hepatice si eliminarea toxinelor din ficat. Cei care doresc o mai buna funcționare a ficatului ar trebui sa consume ridiche neagra cat mai des.
Ridichea neagra este un afrodiziac recunoscut si consumata regulat face minuni chiar si acolo unde apetitul este foarte scazut.
Ridichea neagra are beneficii pentru piele: imbunatateste sanatatea generala a pielii, mentine tineretea pielii, indeparteaza semnele inestetice, reduce semnificativ caderea parului, normalizeaza secretia de sebum la nivelul scalpului, imbunatateste functia ficatului, te scapa de raceala si tuse, vindeca hipertiroidia (boala Graves), regleaza nivelul colesterolului, imbunatateste digestia, vindeca meteorismul si aciditatea, vindeca racelile, este utila pentru indepartarea pietrelor la rinichi si vezica biliara, vindeca scorbutul, creste vigilența mentala, controleaza si regleaza tiroida, are proprietati anticancerigene.
Se pare ca ridichea neagră contine o substanta care ajuta la reglarea secretiei glandelor tiroide. Persoanele care sufera de hipertiroidism se pot trata cu această leguma pentru reglarea excesului de hormoni tiroidieni.
Asa ca includeti suc de ridiche neagră la micul dejun sau adaugati cateva bucati de ridiche neagra la dieta zilnica. Veti putea vedea diferența in cateva zile.
Sper ca iti sunt utile informatiile aflate in acest articol si daca DA, atunci mi-ar face mare placer sa iti citesc comentariul mai jos. Daca crezi ca merita sa-l recomanzi si prietenilor tai te rog s-o faci distribuind articolul. Multumesc.