decembrie 18, 2017

Terapia craniosacrala

Terapia craniosacrala a fost dezvoltata de dr. John E. Upledger, in urma studiilor stiintifice pe care le-a condus la Universitatea de Stat Michigan, intre anii 1975-1983, unde a fost profesor de biodinamica si cercetator clinic.

Terapia craniosacrala este o metoda de evaluare si de imbunatatire a functionarii sistemului fiziologic al corpului, numit sistem craniosacral. Acesta este compus din membranele meningeale, structurile care controleaza presiunea intracraniana si lichidul cefalorahidian, care inconjoara si protejeaza creierul si maduva spinarii.

Terapia craniosacrala este o tehnica care permite atat eliberari la nivel fizic, cat si la nivel emotional. Fenomenul, numit eliberare somatoemotionala, poate aparea ca urmare a reamintirii unor momente traumatice si/sau emotionale. Pozitia corpului in cadrul terapiei permite o eliberare generala a emotiilor inmagazinate care par sa vina de la tesutul corpului si, frecvent, sunt exprimate in diverse forme: plans, tremurat, spasme, transpiratie, ras, durere sau contractii musculare. Acesta este un fenomen normal, care ajuta corpul la reversul disfunctiei si restaureaza nivelul optim de mobilitate.

Terapia craniosacrala la Centrul de Sanatate Gabriela

Terapia craniosacrala se desfasoara astfel:

Prin  atingere,  terapeutul elibereaza restrictiile din sistemul craniosacral, ceea ce duce la imbunatatirea functionarii sistemului nervos central. In timp ce clientul se afla intins pe masa de tratament, complet imbracat in haine lejere, terapeutul monitorizeaza ritmul craniosacral si, prin tehnici delicate de manipulare, faciliteaza eliminarea restrictiilor si a dezechilibrelor. Terapeutul pune palmele de-a lungul corpului, pe picioare, pe cap sau pe torace si sustine capul sau coloana vertebrala, in vederea eliminarii tensiunilor acumulate.

Sedinta pentru terapia craniosacrala poate dura de la 15 minute pana la o ora sau chiar mai mult.

Terapia craniosacrala

 

Terapia craniosacrala te ajuta la:

- intarirea sistemului imunitar si a rezistentei la imbolnavire

- alinarea durerilor (ex. migrene, dureri cronice de gat si spate, scolioza etc.)

- stres si probleme legate de tensiuni nervoase

- afectiuni ale creierului si ale maduvei spinarii, cauzate de accidente sau de stresul posttraumatic

- disfunctii post chirurgicale

- oboseala cronica

- boli ale copilariei

- colici

- autism

- dificultati de invatare

- dislexie (greutatea la citire)

- probleme ortopedice

- dereglari ale sistemului nervos central

- deterioarea functiilor de coordonare motorie

- disfunctii ale tesutului conectiv

- disfunctii ale articulatiei temporo-mandibulara

- boli neurovasculare

- dificultati emotionale... si multe altele.

Terapia craniosacrala ne ajuta sa scapam de depresie

Din punct de vedere al medicinii clasice, depresia se manifesta prin diferite combinatii de simptome, precum tristetea, lipsa puterii de concentrare, oboseala, dereglarile apetitului, insomnia, autoblamarea excesiva sau gandurile de sinucidere.

Cu totii avem un sistem de autoconservare, prin care incercam sa "ingropam" evenimentele din viata noastra care ne marcheaza intr-un sens negativ. Aceste rani emotionale ajung sa se mareasca din ce in ce mai mult, pe masura ce mai adunam cate o trauma de acest gen. La un moment dat, aceste rani incep sa isi faca simtita prezenta atat la nivel psihic, cat si la nivel fizic. Acestea se pot resimti fie prin patologii de ordin psihologic sau psihiatric, fie prin patologii care tin aparent doar de fizic.

Terapia craniosacrala poate corecta nivelul hormonilor care sunt responsabili de starea noastra emotionala, prin detensionarea sistemului nervos central si prin aducerea lui in parametri optimi. Terapeutul obtine aceste efecte benefice prin manipularea fina a anumitor segmente, precum oasele craniene si portiunea sacrala a coloanei (sub nivelul lombar), in care se inmagazineaza o serie de traume.

De asemenea, terapeutul ajuta la relaxare prin anumite tehnici la nivelul gatului, care, si el, inmagazineaza multa tensiune, care se manifesta frecvent prin dureri de cap.

Prin intermediul eliberarilor somatoemotionale spontane sau cu ajutorul dialogului dintre pacient si terapeut in timpul sedintei, pacientul incepe procesul natural de recuperare prin propriile resurse. Din acest motiv, terapia craniosacrala este cunoscuta si pentru faptul ca incurajeaza pacientul sa se vindece prin mecanismele proprii, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional.

 

Terapia craniosacrala pentru copii si gravide la Centrul de Sanatate Gabriela

Terapia craniosacrala face minuni la femeile gravide, proaspete mamici si nou-nascuti

Ce este frumos la terapia craniosacrala este ca ea se adreseaza atat persoanelor cu probleme de sanatate, cat si persoanelor care vor sa-si pastreze un tonus de viata normal si sa faca fata mai usor stresului zilnic. Ea este adecvata tuturor grupelor de viata: de la nou-nascut, la varsta a treia.

Tratamentul aplicat copiilor si, in special, nou-nascutilor este extrem de eficace si de important, atat fizic, cat si la nivel emotional.

Terapia craniosacrala este indicata si chiar recomandata gravidelor, deoarece mobilizeaza si intensifica multe dintre procesele de adaptare normala la schimbarile corpului femeii insarcinate. Terapia este recomandata inclusiv in timpul nasterii.

Terapia craniosacrala poate fi eficienta pentru noua mama, intrucat ajuta la restaurarea functiei sistemului endocrin (glandele pituitara, suprarenale si ovariene) si a echilibrului hormonal, la ameliorarea depresiei post-partum si la restaurarea functiilor pelviene normale, eliminand astfel problemele spatelui care apar dupa nastere.

Terapia craniosacrala nu interactioneaza in mod negativ cu niciun fel de alta forma de terapie sau medicatie. Este o terapie fara risc sau efecte secundare.

Costul unei sedinte de terapie craniosacrala este de 100 lei.

Numarul sedintelor de terapie necesar rezolvarii unei "probleme" difera de la persoana la persoana, el nu este prestabilit.

Aceasta terapie se poate face doar in cabinet.

Ca si in alte terapii alternative, terapeutul nu va diagnostica si nu va prescrie medicamente.

error: Continutul acestui site este protejat de drepturi de autor!