Ouale rosii…
Se spune ca in vremea cand Iisus era rastignit pe cruce, si suferea pentru pacatele noastre, in Cetatea Ierusalim a venit o femeie care a adus cuiva un coa plin cu oua. Trecand ea prin acel oras a auzit că Domnul nostru Iisus Hristos a fost condamnat la moarte si a fost dus sa fie rastignit pe dealul Golgota.
Cand femeia a auzit vestea aceea cutremuratoare, inima ei a fost cuprinsa de o mare durere. Ea era cu atat mai suparata pentru ca Iisus l-a vindecat odata pe fiul ei, care era bolnav de moarte.
Asa cum era, cu cosul plin de oua, a fugit repede la dealul Golgota, unde Iisus era batut in cuie pe cruce si niste soldati il pazeau. Din mainile si picioarele Lui sfinte curgeau stropi mari de sange.
Femeia si-a asezat cosul ei cu oua acolo jos, langa crucea Domnului, si a inceput sa se roage plangand de durere:
– Doamne Sfinte, Tu, care ai facut numai bine, ai salvat oameni de la moarte, ai inviat mortii si ne-ai invatat sa credem in Dumnezeu, acum esti rastignit pe cruce ca cel mai mare dusman. Te rugam, iarta-ne pe noi, pacatosii, si lasa-ne un semn, sa ne aducem aminte de suferinta pe care ai indurat-o pentru noi.
Cand s-a ridicat femeia de jos, ouale din cosul ei erau toate rosii de la sangele care picurase pe ele din ranile Lui Iisus. Femeia n-a mai mers acasa, ci a ramas in orasul Ierusalim. Dupa trei zile de la rastignire, acea femeie impreuna cu alte femei au mers la mormantul Domnului, dar acesta era gol si atunci s-au bucurat mult, spunand: Hristos a Inviat!
Plina de bucurie, femeia spunea tuturor despre ouale rosii din cosul ei, care erau semnul suferintelor Lui Iisus pe cruce. Cu ochii stralucind de bucurie impartea tuturor cate un ou rosu, spunandu-le: Hristos a Inviat!
Semnificatia oualor rosii de Paste
De atunci, in fiecare an, in Vinerea Mare, femeia aceea credincioasa isi pregatea cate un cos cu oua rosii in amintirea Rastignirii si Invierii Domnului. Le impartea copiilor si saracilor, povestindu-le despre suferintele lui Iisus pentru mantuirea noastra, a oamenilor. Apoi ii punea sa ciocneasca in amintirea Invierii Domnului, spunandu-le: Hristos a Inviat!, si primind raspunsul: Adevarat a Inviat!
De la femeia aceea a ramas obiceiul sa fie vopsite oua rosii de Pasti si sa fie daruite in amintirea Patimilor si Invierii Domnului.
Ouale de pe masa de Paste, cu semnificatie religioasa, cele care simbolizeaza jertfa Mantuitorului, sangele varsat si bucuria Invierii, trebuie sa fie, asadar, intotdeauna rosii.
Ouale se ciocnesc, din prima zi de Paste pana la Inaltare, si se rosteste cu bucurie formula traditionala “Hristos a Inviat!” la care cealalta persoana raspunde cu sufletul patruns de dragoste si respect fata de evenimentul sarbatorit “Adevarat a inviat!”
In unele zone din tara inca se mai pastreaza obiceiul ca dimineata, in prima zi de Paste, intreaga familie sa se spele pe fata cu apa neinceputa in care se pun un ou rosu si un banut. Se crede ca oul rosu are puteri miraculoase, de indepartare a raului, a bolilor si facaturilor, fiind purtator de bine, sanatate, putere si noroc.