Foarte multi oameni folosesc expresia “Saracul de tine/ de mine; Saracul/ Saraca” atunci cand povestesc intamplari mai putin fericite despre ei sau despre alte persoane. Fara sa-si dea seama in momentul in care a rostit aceasta expresie “Saracul”, a conectat acea persoana la energia milei. Aceasta energie a milei este o energie de vibratie foarte joasa. Cand iti este mila, il tratezi pe celalalt cu un aer de superioritate si mesajul subtil pe care il transmiti este „eu pot, tu nu poti”.
Reactia corecta fata de o intamplare mai putin fericita ar trebui sa fie nu de mila ci de compasiune. Cand ai compasiune fata de o situatie prin care trece cineva inseamna ca intelegi durerea prin care trece si in acelasi timp lasi lucrurile sa curga in mod natural.
Compasiunea este un sentiment de vibratie inalta, pentru ca intelegi durerea celuilalt si in acelasi timp ai incredere in el si mesajul subtil este „tu inca nu poti, te pot invata daca vrei”. Daca ai compasiune fata de cineva inseamna ca nu il judeci, nu il privesti cu superioritate, astfel nu-i incalci liberul albitru, nu intri in lectiile lui de viata.
Nu este datoria ta sa ii determini pe ceilalti sa urmeze drumul cel bun. Si asta nu inseamna ca esti indiferent la problemele lor, inseamna doar ca ai incredere in ei.
Mila versus Compasiune
Mila – este o emotie de superioritate, care te pune pentru o clipa in pielea personajului de care ți-e mila, te gandesti cum ai simti tu in locul lui, apoi te bucuri ca nu esti in situatia respectiva. „Eu sunt aici, tu esti acolo”.
Cand simti mila, in creierul tau se secreta endorfina, care te face sa te gandesti „Ce bine ca nu sunt in locul omului.” Apoi, poate sa apara frica sa nu ajungi sa treci si tu prin acea situatie. Mila te face sa te simti separat de ceilalti si imparte realitate in bine si rau, facandu-te sa te simti usurat pentru viata ta.
Nu este niciun sentiment nobil ascuns in mila pentru ca scade stima de sine a celui cazut, iar tu te raportezi la el ca si cand nu ar avea resursele necesare pentru a reusi sa se ridice.
Mila de sine este o boala si de cele mai multe ori duce la depresie. Cei care cer mila (constient sau inconstient) se umilesc si se simt separati de ceilalti.
Compasiunea nu simte separarea, ci simte mai ales ca suntem oameni, suntem conectati si nimeni nu e mai presus sau mai prejos decat celalalt.
Cand simti compasiune, iti intorci privirea catre celalalt, intelegand prin ce trece, fara sa te raportezi la experienta ta si ce ai simtit sau simti tu. Nu apare usurarea ca nu esti in locul cuiva si nici frica, ci mai degraba empatia si dorinta de a da o mana de ajutor, daca si cum poti. Totusi, ajutorul nu este fortat si costientizezi ca se poate uneori ca binele facut sa fie mai mult rau, de aceea prin compasiune, privesti omul ca pe cineva capabil sa se ajute singur sau sa invete sa o faca si ii respecti demnitatea.
Compasiunea spune „Tu INCA nu poti”, „Tu INCA esti jos. Eu si cu tine suntem pe acelasi nivel si nu-ti sunt superior prin nimic.” Compasiunea inseamna sa dai voie ca lucrurile sa fie. Oamenii pot sa sufere, sa fie fericiti, sa fie asemeni tie sau diferiti, insa nu vrei sa schimbi ceva la ei, ci doar ii accepti si eventual ii ajuti, ghidandu-i spre ei insisi.
Mila distruge stima de sine, compasiunea ofera increderea ca oricine poate sa reuseasca sa treaca peste o perioada nefasta. Mila proiecteaza propriile credinte si asteptari, compasiunea priveste cu autenticitate si empatie. Mila te face sa te simti separat de ceilalti, compasiunea te face sa realizezi ca nu exista ceilalti, ci TU. Mila te face sa te simti superior, usurat, fricos. Compasiunea înțelege ca toti suntem unul si nimeni nu e nici inferior, nici superior prin nimic. Mila spune „Nu poti, hai ca te ajut EU, iti daruiesc si-ti arat CE sa faci.” Compasiunea spune „Nu poti INCA, hai ca te indrum si-ti arăt CUM.”
Evita sa iti consolezi prietenii cu expresia „Saracul de tine” daca vrei sa ii ajuti. Evita sa iti spui tie „saracul de mine” cand esti in situatii limita. Aceasta expresie nu face decat sa blocheze fluxul creativitatii, sa blocheze accesul la resursele tale interioare si astfel sa ramai mai mult in acea situatie. Pune-ti intrebari de genul: „ce am de invatat din aceasta situatie?” , „care este primul pas pe care il pot face pentru a depasi acest disconfort?„. Astfel ceea ce ai impresia ca este o situatie fara iesire, o vei percepe intr-un final ca si binecuvantare,
Foarte interesant, util! Îmi place!