Protectorii casatoriei: Sfintii Petru si Fevronia

La manastirea din Murom in care se afla racla cu sfintele moaste ale Sfintilor Petru si Fevronia. La racla lor se fac mai ales rugaciuni pentru tineri – pentru cei care inca nu si-au gasit perechea sau, daca si-au gasit-o, ca sa fie casatoria lor binecuvantata.

Protectorii casatoriei: Sfintii Petru si Fevronia

Sfintii Petru si Fevronia au trecut la Domnul in aceeasi zi si la aceasi ora (25 iunie 1228), Domnul binecavantand astfel casatoria lor. Trupurile lor au fost gasite in aceeasi racla, ulterior au fost mutate separate, a doua zi dupa mutare iarasi au fost gasiti impreuna in aceeasi racla.

Cine sunt Petru si Fevronia?

Patreu a fost cneaz, conducatorul Muromului, iar Fevronia – o fata saraca de apicultor, dar inteleapta si care stia sa vindece boli cu ajutorul plantelor.

Tanarul Cneaz s-a imbolnavit foarte grav si nimeni nu putea sa-l vindece. El si-a trimis slujitorii sa caute pe cineva care sa-l tamaduiasca. Unul dintre acestia a intalnit-o pe tanara Fevronia, o fecioara smerita si evlavioasa care locuia in casa parintilor sai care erau apicultori. Ea era foarte inteleapta si cunostea proprietatile plantelor, cu ajutorul carora vindeca diverse boli. Aceasta i-a transmis Cneazului ca il va vindeca daca se va casatori cu ea. Acesta a acceptat, iar Fevronia i-a trimis prin slujitori leacul prin care Petru s-a tamaduit, insa acesta nu s-a tinut de promisiune si nu a luat-o de nevasta.

In scurt timp, Cneazul s-a imbolnavit din nou si de aceasta data a venit personal rusinat la Fevronia sa o roage sa-l tamaduiasca. Cunoscand-o si vazandu-i evlavia, virtutea si intelepciunea, Petru i-a promis ca se va casatori cu ea dupa ce se va vindeca. Tanara i-a prescris acelasi tratament ca si mai inainte si l-a vindecat pe Cneaz.

Cand s-a vindecat complet, Cneazul Petru s-a casatorit cu Fevronia. Traind in evlavie si ascultand poruncile lui Dumnezeu, sotii au trecut cu dragoste si smerenie prin toate incercarile vietii.

Sfintii Petru si Fevronia sunt aparatorii familiei si fidelitatii. Ei se sarbatoresc pe data de 25 iunie.

Rugaciune catre Sfintii Petru si Fevronia pentru intelegere si dragoste intre soti

Mari bineplacuti ai lui Dumnezeu si preaminunati facatori de minuni, binecredinciosule cneaz Petru si binecredincioasa cneaghina Fevronia, osardnici si rugatori pentru noi catre Dumnezeu! La voi alergam si voua ne rugam cu nadejde tare: inaltati pentru noi, pacatosii, sfintele voastre rugaciuni catre Dumnezeu si cereti de la bunatatea lui toate cele de trebuinta sufletelor si trupurilor noastre; credinta dreapta, nadejde buna, dragoste nefatarnica, buna credinta neclintita, sporirea in fapte cele bune, pace in lume, buna rodire a pamantului, buna intocmire a vazduhului, sanitate trupurilor si mantuirea sufletelor. Mijlociti pe langa Imparatul ceresc pace, liniste si buna randuiala pentru toti crestini. Pazeste-ne pe noi de tot raul, si pe toti dreptslavitorii care le voi alerga adumbriti-i cu lucrarea harica a rugaciunilor voastre bineplacute lui Dumnezeu si toate cererile lor cele cu evlavie impliniti-le. Asa, sfintilor facatori de minuni, nu treceti cu vederea rugaciunile noastre, ci mijlociti pentru noi pururea catre Domnul si cu ajutorul vostru invredniciti-ne sa primim mantuirea cea vesnica si sa mostenim Imparatia lui Dumnezeu, ca sa slavoslovim iubirea de oameni cea negraita a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, a lui Dumnezeu Celui in Treime inchinat, in vecii vecilor . Amin.

 

Rate this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul acestui site este protejat de drepturi de autor!