De obicei, menopauza apare undeva intre varsta de 45 si 55 de ani si semnifica sfarsitul ciclului menstrual lunar. Desi la unele femei menstruatia se termina brusc, la majoritatea incetarea menstruatiei se manifesta printr-un ciclu neregulat timp de catva ani. Este un proces gradat. Multi oameni vad menopauza ca pe o boala, cand, de fapt, este o stare normala a dezvoltarii unei femei.
Simptome
Cele mai frecvente simptome sunt inrosirea, transpiratia abundenta in timpul noptii, perioada menstruala neregulata alternate cu sangerari abundente, ameteala si stari de lesin, iritabilitate, insomnie, depresie, pierderea memoriei, dureri de cap, constipatie si cresterea in greutate, maini si picioare reci si libidou scazut sau redus.
De asemenea, dupa menopauza, creste si presiunea sangelui, vaginul se poate usca, iar unele femei trec printr-o perioada de cadere a parului.
Blocaje emotionale
Menopauza este o stare naturala de tranzitie in parcursul vietii unei femei. Femeia care trece prin aceasta stare accepta greu faptul ca imbatraneste. Iar dat fiind ca se incheie pentru ea si perioada de fertilitate, va trai o dificultate legata de acceptarea incheierii uneia dintre cele mai importante functii ale femeii.
Va trebui sa treaca de la procreare la crearea propriei ei vieti. Adeseori, continua sa joace rolul de mama nu doar cu copii ei, ci si cu alte persoane din jurul ei.
Blocaje mentale
Prin problemele legate de menopauza corpul tau iti spune ca, ceea ce ai decis in adolescenta, referitor la femei in general, nu este conform cu realitatea.
De asemeni, este posibil ca problemele tale sa provina din credinte populare, vehiculate in familia ta. Este posibil sa ti se fi spus in adolescenta ca, a avea ciclu menstrual este un lucru rusions, un pacat, o boala? Daca da de tine depinde sa iti schimbi aceasta convingere (singura sau cu un terapeut) si sa accepti faptul ca menstruatia este o functie nedureroasa, absolut naturala si necesara pentru o femeie.
Tratament aromaterapeutic
Sfatul meu este sa incercati uleiurile esentiale, care pot avea un efect remarcabil asupra reglarii hormonilor. Aromaterapia combinata cu o dieta potrivita si un program de exercitii fizice poate fi o alternativa. Menopauza ar trebui abordata intr-un mod pozitiv, si nu cu sentimente de frica.
Desi menopauza este o experienta diferita de la o femeie la alta, urmatoarele uleiuri esentiale s-au dovedit ajutatoare pentru paciente: bergamota, chimen, chiparos, coada-soricelului, geranium, iasomie, ienupar, lavanda, lamaie, lemn de santal, melisa, menta, musetel german/roman, neroli, rozmarin, salvie, tamaie, trandafir si ylang-ylang.
La nivel emotional exista multe uleiuri esentiale care pot ajuta la combaterea depresiei si iritabilitatii la menopauza. Uleiul de bergamota este minunat, la fel ca si cel de salvie, ce poate induce o senzatie de confort.
Musetelul este important pentru reducerea tensiunii nervoase. Chiparosul nu numai ca ne elibereaza de starile de iritare si de stres, dar este foarte eficient pentru starea de schimbare, usurand adaptabilitatea. Uleiul de tamaie va ajuta femeia sa mearga mai departe si sa se bucure de libertatea si de veselia pe care menopauza le poate oferi.
Geraniul este un sedativ puternic, constituind totodata si un echilibrant pentru hormoni si piele. Aromele de iasomie, neroli si trandafir duc la eliminarea depresiei si induce optimismul, euforia si increderea. Menta, chiparosul, salvia, geraniul si lamaia sunt toate remedii eficiente pentru aceste simptome.
Pentru a diminua retentia de lichide, inflamarea si constipatia, pot fi folosite chimenul, chiparosul, geraniul, ienupar, lamaia si rozmarinul. Insomnia poate fi combatuta prin cateva picaturi de salvie aplicate pe perna, musetel, lavanda sau ylang-ylang.
Musetelul, geraniul, trandafirul si coada-soricelului au rolul de a regla ciclul menstrual. Pentru stimularea circulatiei s-au dovedit eficiente: geraniul, menta si rozmariunul.
Bai cu uleiuri esentiale
Baile aromaterapeutice zilnice reprezinta pentru menopauza un remediu excelent. Incercati unul dintre urmatoarele amestecuri:
Formula de echilibrare a starii de nervozitate
- 2 picaturi de ulei esential de musetel german/roman
- 3 picaturi de ulei de chiparos
- 2 picaturi de ulei de trandafir
Formula pentru a combate inrosirea excesiva
- 3 picaturi de ulei de chiparos
- 3 picaturi de ulei de menta
Formula pentru combaterea balonarii/constitatiei
- 2 picaturi de ulei de chimen
- 2 picaturi de ulei de rozmarin
- 2 picaturi de ulei de nucsoara
Formula pentru vagin uscat
- 2 picaturi de ulei de salvie
- 2 picaturi de geraniu
- 2 picaturi de ulei de trandafir
sau
- 2 picaturi de ulei de chimen
- 2 picaturi de ulei de geraniu
- 2 picaturi de ulei de lavanda
sau
- 1 picatura de ulei de melisa
- 2 picaturi de ulei de neroli
- 3 picaturi de ulei de lemn de santal
Masaj aromaterapeutic
Masajul aromaterapeutic este o modalitate excelenta de a rasfata o femeie, atunci cand ea trece printr-o schimbare. Creste increderea in sine si o face sa se simta utila, increzatoare si feminina.
Formula de revigorare
- 2 picaturi de ulei de bergamota
- 1 picatura de ulei de musetel german/roman
- 2 picaturi de ulei de chiparos
- 2 picaturi de ulei de trandafir
toate dizolvate in 20 ml de ulei vegetal
Formula impotriva inrosirii/transpiratiei
- 2 picaturi de ulei de chiparos
- 2 picaturi de ulei de lamaie
- 2 picaturi de ulei de menta
toate dizolvate in 20 ml de ulei vegetal
Formula pentru maini reci si picioare reci
- 1 picatura de ulei piper negru
- 2 picaturi de ulei de mandarin
- 2 picaturi de ulei de geraniu
- 2 picaturi de ulei de rozmarin
toate dizolvate in 20 ml de ulei vegetal
Formula impotriva retentiei de lichide / a balonarilor
- 2 picaturi de ulei de chiparos
- 2 picaturi de ulei de mandarin
- 2 picaturi de ulei de ienupar
- 1 picatura de ulei de rozmarin
toate dizolvate in 20 ml de ulei vegetal
Formula pentru vagin uscat
- 2 picaturi de ulei de salvie
- 2 picaturi de ulei de chimen
- 2 picaturi de ulei de trandafir
- 2 picaturi de ulei de lemn de santal
toate dizolvate in 30 ml de ulei vegetal
Dieta este foarte importanta, pentru a preveni mai ales osteoporoza. Consumul de alimente bogate in calciu ar trebui crescut pentru a avea oase sanatoase. Calciul are nevoie si de vitamine D pentru a fi absorbit, este vital sa stati afara in soare.