Legenda sarbatorii Anului Nou Chinezesc
In vremuri stravechi, traia un monstru, numit Nian, cu un cap lung si coarne ascutite. Acesta locuia in adancul marii tot timpul anului si se arata numai in ajunul Anului Nou, cand venea in sat, sa manance oameni si animale. Speriati, in ajun de Anul Nou, oamenii se refugiau in muntii indepartati pentru a fugi de Nian. Oamenii au trait cu frica, pana cand un batran cu parul alb a vizitat satul in care se arata monstrul.
El a refuzat sa se ascunda in munti, impreuna cu satenii. A lipit hartii rosii pe usi, a dat foc tulpinilor de bambus pentru a face zgomote puternice (de aici obiceiul pocnitorilor si artificiile), a aprins lumanari in case, si s-a imbracat in haine de culoare rosie. Asa a speriat monstrul care nu a mai avut curajul sa se apropie de sat. Cand s-au intors, satenii au fost surprinsi sa descopere ca satul nu a fost distrus. De atunci, in fiecare an, in ajun de Anul Nou, oamenii au facut ceea ce i-a invatat batranul si monstru Nian nu a mai aparut niciodata.
Aceasta traditie a fost continuata pana in zilele noastre si a devenit un mod important de a sarbatori sosirea Anului Nou.” Anul Nou Chinezesc, cunoscut si sub numele de Anul Nou Lunar, Festivalul Primaverii, Tet si Seollal, este cel mai important festival din China si un eveniment major in alte țari din Asia de Est.
Pregatim pentru Anul Nou:
Se aseaza deasupra intrarii principale felinare rosii.
– Pe usile de la intrarea principala se pun stampe din hartie rosie cu simboluri si mesaje de pace, de longevitate si sanatate, de prosperitate, binecuvantari, iar in fata usii se pun gardieni (Chi Lin, Pi Xie, Lei Pazitori), picturi cu flori, cu pasari, cocosi aurii, comori, fructe, care simbolizeaza recolte generoase si o viata fericita.
Mancarea traditionala simbolica de Anul Nou este reprezentata de 7 alimente principale:
– peste (crap, caras, somn) care reprezinta norocul de bani si abundenta
– galuste in forma de lingou care reprezinta bogatia si prosperitatea
– rulouri de primavara care reprezinta bare de aur si simbolizeaza cresterea financiara
– galuste de orez dulci care reprezinta uniunea familiala
– taitei (fidea) care reprezinta longevitatea
– tortul din orez care inseamna crestere in afaceri note mai bune si promotii la locul de munca
– portocalele, lamaile, grepfruit, mandarine, pomelo cu forma rotunda si culori calde (auriu) care simbolizeaza bogatie, succes si prosperitate continua.
Deserturile Anului Nou:
– bile din seminte de susan
– budinca de orez
– arahide caramelizate
– fursecuri cu nuci
– inele din zahar caramelizat
Aranjarea mesei de revelion:
– Fata de masa sa fie de culoare rosie deoarece rosul reprezinta energie, fericire si noroc. Sub fata de masa putem aseza 8 bancnote de 1 dolar, 1 lira, 1 yuan etc. sau o bancnota de 100 pentru atragerea prosperitatii.
– Pe masa se aseaza 8 citrice (portcale, mandarine, pomelo, lamai ) o sticla de sampanie aurie, o sticla de vin rosu, fursecuri care contin nuci (alune, migdale, fistic ) si 8 boluri cu 8 tipuri de seminte (alune, migdale, fistic, nuci, seminte de floarea soarelui etc.). Ideea principala este ca masa de Anul Nou sa fie foarte bogata si diversificata incepand de la felurile principale de mancare pana la bauturi, deserturi si fructe.
– Pe masa de revelion nu trebuie sa lipseasca placintele sau coltunasii cu monede in interior. Traditia spune ca cei care vor gasi bani vor avea un an imbelsugat.
– Legumele fierte, racii, crabii, stridiile, algele, carnea de vita, porc, oaie nu trebuie sa lipseasca de pe masa dvs. Foarte important: nu trebuie sa avem carne de pui sau curcan pe masa!
– Trebuie sa predomine numerele 1,6,8,9;
8 tipuri de fructe, 8 tipuri de seminte, cate 8 galuste, cate 8 pesti etc.
Alte sfaturi:
– Aprinde 9 bețe parfumate, uita-te catre cer si multumeste divinitatii pentru toate binecuvantarile de pana acum, si roaga-te pentru un An Nou cu multe alte fericiri si impliniri,
– Imbraca-te in haine noi de culoarea rosie,
– Scrie-ti dorintele pe o foaie de hartie si arde-le.
Traditii din China:
– Pocnitorile si artificiile sunt foarte importante deoarece purifica Noul An.
– Dupa ora 00:00 se ofera de catre parinti, copiilor, plicuri rosii pline de bani pentru ca Anul Nou sa fie unul prosper.
– Companiile ofera angajatilor aceleasi plicuri rosii pline cu bani.
– Se lanseaza felinare zburatoare cu dorinte pentru inceputul Noului An.
– In primele doua zile ale anului nu se matura si nu se duce gunoiul pentru ca se spune ca se alunga norocul din casa.
– Sa arunci gunoiul in prima zi a anului duce la pierderi financiare
Chiar daca nu esti chinez sau asiatic si nu ai in traditia ta sarbatorirea Anului Nou Chinezesc, ar fi bine sa ti seama de el pentru ca 1/3 din populatia terrei il sarbatoresc. Asa cum se formeaza un egregor foarte mare in noaptea de 31 decembrie tot asa se formeaza in ziua cand se sarbatoreste Noul An Chinezesc. Formandu-se un egregor asa de mare este o oportunitate sa-ti setezi obiectivele pentru noul an, sa-ti scri dorinte.
Legenda sarbatorii Anului Nou Chinezesc ramane o parte importanta a culturii si traditiilor acestei sarbatori. Este un moment special in care oamenii se reunesc cu familia si prietenii, mananca bunatati traditionale, se bucura de spectacole si festivaluri si se pregatesc pentru un inceput nou si prosper. Sunt nerabdator sa sarbatorim Anul Nou Chinezesc anul acesta si sa aducem noroc si bunastare in vietile noastre! Gong xi fa cai! (La multi ani!)