Invata sa spui NU

Invata sa spui NU
Este necesar sa inveti sa spui “NU” fara sa te simti vinovat sau rusinat, fara sa dai explicatii sau sa te justifici.
Daca nu-ti trasezi limite si granite clare intre tine si ceilalti oameni, unii vor avea tendinta sa abuzeze de tine, de bunavointa ta, de timpul tau sau de viata ta.
Sa spui “NU” inseamna sa stii sa te respecti, sa faci doar atat cat iti doresti si cand iti doresti si sa nu le mai permiti altora sa se foloseasca de tine ca sa-si atinga obiectivele, daca tu nu simti sa faci asta.
Pretuieste-te suficient de mult incat sa inveti sa te pui pe primul plan in viata ta si sa le daruiesti altora doar din surplusul tau.
Nu te lasa manipulat sau santajat emotional ca sa corespunzi nevoilor si dorintelor egoiste ale altora. Gandeste-te ca atunci cand un om iti cere ceva, se focuseaza doar pe el, iar tu esti un instrument prin care el isi atinge obiectivele. Oare nu este asta egoism?
Nu le permite oamenilor sa se foloseasca de tine, sa iti ia mai mult decat ai de daruit (adica din ceea ce tie iti prisoseste) pentru ca tu vei ramane gol si pustiit, iar astfel vei deveni din ce in ce mai putin valoros in ochii altora si in perceptia ta de sine.

Invata sa spui NU

Daca stai mereu la dispozitia altora, daca nu inveti sa spui “NU” cand tu simti sa faci asta, vei constata ca ei nu te vor mai pretui si respecta, ba din contra vor crede ca tu ai venit pe lume ca sa le satisfaci lor nevoile. Si daca ii obisnuiesti asa, atunci cand nu vei putea sa le mai faci pe plac, vor avea resentimente pentru tine.
Sa daruiesti este un gest foarte nobil si frumos, insa fa-o atunci cand tu simti si doresti sa faci asta si nu neaparat cand ti se cere. Daca nu inveti sa spui NU, vei acumula frustrare dupa frustrare, furie si alte emotii negative care cu timpul iti vor imbolnavii trupul, te vei ingrasa si vor creea multe rele in corpul tau. Emotiile negative imbolnaveste corpul, chiar pana la cancer.
Asa ca invata sa pui bariere, sa spui Nu atunci cand nu vrei ceva, atunci cand nu iti place ceva, cand simti ca nu iti este de folos ceva.

Orice manifestare a nefericirii este o manifestare a unui copil interior ranit, este o manifestare a unui adult care nu permite trairea starii lui de copil.

5/5 - (1 vote)
Această intrare a fost publicată în Diverse . Pune legătura în semnele de carte.

2 comentarii la „Invata sa spui NU

  • Multumesc pentru comentariul tau atat de util si informativ! E clar ca stii cel mai bine ce este cel mai important pentru tine, si trebuie sa pui intotdeauna persoana ta pe primul loc. Urmeaza-ti intuitia si convingerile tale, iar ceilalti vor fi nevoiti sa te respecte si sa se ridice la inaltimea asteptarilor tale.

  • Te felicit pentru acest articol! Acesta ne arata ca este important sa ne pretuim si sa invatam sa spuem “NU” de fiecare data cand simtim ca ceva nu bine pentru noi. Iar cu aceasta actiune ne facem un bine chiar noua, protejandu-ne si oferindu-ne libertatea de a spune “da” cand simtim si la ce merita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul acestui site este protejat de drepturi de autor!