Tu cunosti semnificatia martisorului? – legenda martisorului
In primele zile ale lunii martie, obisnuim sa oferim si sa primim martisoare. Asa este traditia, insa exista si o poveste in spatele acesteia, legenda martisorului, pe care ai putea sa i-o spui si copilului tau, oferind o semnificatie aparte micului accesoriu.
Se spune ca odata, Soarele cobori intr-un sat, la hora, luand chipul unui fecior. Un zmeu, care-l pandea de mulr, l-a rapit dintre oameni si l-a inchis in temnita castelului sau, provocand multa tristete in lume. Pasarile nu mai cantau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai radeau, dar nimeni nu indraznea sa-l infrunte pe zmeu.
Dar intr-o zi, un tanar voinic s-a hotarat sa plece sa salveze Soarele. Drumul lui a durat toata iarna, dar a gasit castelul zmeului si au inceput lupta. S-au infruntat zile intregi, pana cand zmeul fu doborat. Slabit de puteri si ranit, tanarul elibera Soarele. Acesta se ridica pe cer, inveselind si bucurand intreaga lume. A reinviat natura, pasarile au inceput din nou sa cante, dar viteazul era ranit si sangele cald i s-a scurs in zapada, topind-o si unde cadea, rasarea flori albe.
De atunci, tinerii impletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu, pe care il ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosu reprezinta dragostea si aminteste de culoarea sangelui voinicului. Albul simbolizeaza puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.
De 1 Martie, romanii au obiceiul ca parintii sa lege copiilor la mana sau la gat cate o moneda, pentru ca acestia sa aiba noroc tot anul si sa fie sanatosi. Punerea martisorului se face de obicei inainte de rasaritul soarelui. El este daruit, in zilele noastre, in principal copiilor, fetelor si femeilor, pentru a le proteja gingasia si sensibilitatea.
Fetele se spala tot anul cu apa din zapada ramasa pana la 1 martie, pentru a fi frumoase si dragastoase.
După 12 zile de purtat martisorul, acesta se scoate si se leaga de un pom roditor, pentru a face multe fructe in anul respectiv. Se mai spune ca daca e vreme frumoasa, atunci vom avea o primavera insorita.
MARRISORUL – simbolul primaverii, este amuleta dacica aducatoare de noroc. Dacii sarbatoreau inceputul anului agrar si prima zi a noului an calendaristic.
Sora regelui Decebal, Dochia, era o femeie capricioasa si greu de multumit, schimbatoare si pusa pe sotii, ca si zilele de la inceputul lunii martie, Zilele Babei Dochia sau Babele sunt parte a unuia dintre cele mai cunoscute mituri folclorice.
Intre 1si 9 martie vremea este schimbatoare, de aici si obiceiul de a alege o baba pentru a afla ce ne rezerva viitorul.
Cele 2 fire ale snurului de martisor semnifica bunele si relele impletite pe drumul vietii din acel an, semnifica lumina Soarelui (rosu) care se impletește cu lumina Lunii (alb); se punea un banut gaurit din aur sau arginti de noroc. Martisorul se purta prins îi piept sau legat la incheietura mainii pana la inflorirea pomilor, apoi se lega de ramul unui pom roditor.
George Cosbuc spunea ca Martisorul este simbolul focului care se impleteste cu cel al luminii, semnificand Soarele si ca scopul purtariilui este sa-ti apropii soarele purtandu-i cu tine chipul.