Cele 5 elemente si organele interne

Cele 5 elemente şi organele interne

Unul din principiile de baza in Qigong si medicina chineza este relatia dintre cele 5 elemente si cele 5 organe interne. Exista o ordine in care organele se sustin unul pe celalalt, si o alta ordine in care fiecare controleaza sau echilibreaza un alt organ.

Cele 5 organele de tip Yin (pline) abordate in Medicina Chineza sunt Rinichii, Ficatul, Inima, Splina si Plamanii. In Medicina Chineza organele sunt clasificate dupa functie, deci organul energetic rinichi este in strânsa legatura cu sistemul urinar de exemplu, iar inima este in stransa legatura cu creierul. Rinichii sustin sanatatea oaselor si inima guverneaza sanatatea vaselor sanguine.

Mai jos sunt cateva din relatiile organlor cu restul corpului.

– Rinichii sunt in legatura cu vezica urinara si organele sexuale, guverneaza sanatatea oaselor, adica partea de profunzime si au deschiderea la nivelul urechilor.

– Ficatul este in legatura cu vezica biliara, guverneaza sanatatea ligamentelor, adica partea de flexibilitate si are deschiderea la nivelul ochilor.

– Inima este in legatura cu intestinul subtire si creierul, guverneaza sanatatea sistemului circulator si are deschiderea la nivelul limbii.

– Splina este in legatura cu pancreasul si stomacul, guverneaza sanatatea muschilor si are deschiderea la nivelul gurii.

– Plamanii sunt in legatura cu intestinul gros, guverneaza sanatatea pielii, adica exteriorul si au deschiderea la nivelul nasului.

  • Inima este suveranul atata timp cat urmam vocea sufletului si nu suntem epuizati de dorinte;
  • Plamanii produc energia in corp si furnizeaza oxigen inimii, actionand ca un prim ministru;
  • Ficatul detoxifica sangele, actionand ca un strateg;
  • Splina are legatura cu imunitatea si energia protectoare Wei Qi, actionand ca un aparator;
  • Rinichii sustin energetic intregul organism.

Semnificatia faptului ca a intelege un lucru cu adevarat presupune a-l integra la nivelul de cunoastere tacuta, subtila, iar acest lucru are legatura cu rinichii, nu cu mintea.

Cele 5 elemente şi organele interne

Ciclul de creatie reprezinta modalitatea prin care organele se sustin unul pe celalalt. Ca sa facem o poveste, putem spune că apa hraneste lemnul (rinichii hranesc ficatul), apoi lemnul alimenteaza focul (ficatul sustine inima), apoi focul se transforma in pamant (inima sustine splina), apoi in pamant apar zacamintele de metal (splina sustine Plamanii), apoi din muntii care au si metal izvorasc raurile, adica apa (plamanii sustin Rinichii). Deci ciclul de creatie este rinichii -> ficat -> inima -> splina -> Plamani. Daca o luam după elemente, avem apa -> lemn -> foc -> pamant -> metal.

Ciclul de control reprezinta modalitatea prin care organele se temperează unul pe celalalt. Apa stinge focul (rinichii tempereaza focul inimii), apoi focul topeste metalul (inima tempereaza activitatea plamanilor), apoi metalul taie lemnul (plamanii racoresc ficatul), apoi lemnul despica pamantul asa cum copacii cand cresc isi fac loc prin pamant (ficatul tempereaza splina), iar pamantul limiteaza intinderea apei (splina tempereaza rinichii).

Ciclul celor 5 elemente se intelege prin practica si prin meditatie, dar e bine sa cunosti si cateva principii.

Cum putem lucra asupra tuturor organelor in acelasi timp?

Daca o boala sau problema este cauzata de o insuficienta la nivelul unui organ, atunci vom folosi ciclul de creatie.

Ce inseamna ca-l vom folosi?

Inseamna ca vom practica o tehnica de meditatie din Qigong care presupune lucrul asupra tuturor celor 5 organe in ordinea data de ciclul de creatie.

Daca o boala sau problema este cauzata de un exces de energie la nivelul unui organ, atunci vom folosi ciclul de control. Rinichii e bine să fie intariti intotdeauna pentru ca ei sustin energetic toate celelalte organe. Ei sunt bateria energetica a organismului si la majoritatea oamenilor rinichii nu au suficienta energie. Cel mai simplu este să echilibrati si sa armonizati toate cele 5 organe interne.

Cand si cum putem lucra specific pe anumite organe?

Aici este bine sa ne familiarizăm cu anumite pricipii, cu meridianele corpului si cateva puncte esentiale de presopunctura, precum si cu anumite tehnici energetice (Qigong, Reiki) pe care le putem aplica. Lucrul cu “lumina” este in general sigur si nu poate avea decat efecte benefice.

Poti vizualiza o lumina aurie care curata si vindeca organul, iar ca sa aveti putere, trebuie sa va deschideti intai catre o stare de liniste. Lumina fiind o caracteristica a spiritului, este important sa te instalezi intr-o stare interioara care permite lumii spiritului sa devina activa, intrucat partea de suprafata a mintii, care este agitata, nu poate lucra cu lumina (si nici cu energia). Dupa ce ai intrat in aceasta stare, tot ce trebuie să faci este sa vizualizezi (dar mai ales sa observi) lumina cum actioneaza asupra organului respectiv. Daca atunci cand te gandesti la organ, nu te poti detasa de problema pe care o ai la nivelul organului respectiv, atunci rezultatele se spune ca sunt mult mai puternice daca vei vizualiza numai lumina in acel loc, fara sa ai notiunea ca lumina este in interiorul organului.

Unul din principii ar fi urmatorul:

  • Daca vrei sa intaresti un organ, il poti intari pe cel dinaintea lui. De exemplu, daca vrei sa intaresti ficatul, trebuie sa intaresti si rinichii mai intai.
  • Daca un organ are prea multa energie e bine sa “descarci” energia de la urmatorul organ. De exemplu daca ficatul are un exces de energie, faci ca splina sa descarce energia mai departe catre plamani, astfel incat ficatul sa poata descarca si el catre splina.

Exista modalitati concrete de mentinere a palmelor pe corp sau la o anumita distanta fata de organele interne, pentru a regla funcţionarea lor. Ele sunt bune mai ales cand ai o afectiune concreta.

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul acestui site este protejat de drepturi de autor!