Invata sa prepari!

Invata sa prepari!

Invata sa prepari!

Daca vrei ca remediile sa functioneze, trebuie mai intai sa te familiarizezi cu preparatele naturiste tipice. Ce inseamna, si mai ales, cum le poti prepara.

Pentru uz intern

Satra proaspata sau suc: se obtine prin presarea (in cazul planteloralimentare: ex. radacina de morcov, frunze de telina, fructe de padure, seminte comestibile). Aceasta este modalitatea ideala, prin care se pastreaza intacte toate principiile active (inclusiv enzime, vitamine, uleiuri volatil, etc.) asa cum se gasesc ele in natura. Dezavantajul este ca pot fi consumate doar in sezon.

Pulbere din plante uscate: se obtine prin maruntirea sau macinarea plantei intr-un mijar sau cu rajnita electrica. De obicei se administreaza cate 1g de 4 ori pe zi, dintr-o singura planta (doza valabila pentru plantele lipsite de toxicitate). Se tine pulberea umezita sub apa sub limba, 15 minute, apoi se inghite cu putina apa sau cu putina miere. In cazul amestecului de plante, dozele sunt cate 1g de pulbere, preparata din fiecare planta. La o priza se vor combina cate maxim 5-7 plante diferite dintre cele indicate.

Macerarea la rece: se prepara de obicei pentru uz intern, dintr-o lingurita de planta maruntita   la o cana cu apa plata rece (la temperatura camerei). Se lasa la macerat 6-8 ore timp in care se agita periodic apoi se sterecoara si se bea. Doza de macerat este de 3-4 cani/zi. Se poate prepara de la inceput cantitatea de macerat pentru 24 ore (se pun 4 lingurite planta la 1 l apa rece).

Infuzia: se incalzeste apa pana fierbe, apoi se pune o lingurita de planta maruntita la o cana de apa clocotita. Se opreste focul, se acopera vasul cu o farfurioara si se mai lasa 5-10 minute; apoi se strecoara si se bea.

Decoctul: 1 lingurita de planta maruntita se pune la fiert in 250 ml. Apa. Dupa ce incepe sa fiarba, se mai lasa inca 15-30 minute la fiert, completandu-se cu apa, pe masura ce se evapora. Se filtreaza fierbinte, se lasa sa se raceasca si se bea 3-4 cani pe zi.

Siropul: se face o infuzie sau un decoct sau macerat la rece si se adauga sirop de zahar.

Tinctura: se prepara din plante maruntite macerate in alcool etric, alimentar de diferite concentratii, lasati 8-14 zile

Vinuri si cidrurile: se prepara din plante medicinale in vin si se sterilizeaza

Pentru uz extern

Bai, spalaturi, clisme: se prepara in general tot sub forma de macerat la rece, structurat si incalzit usor dupa aceea sau sub forma de infuzie sau decoct. Se realizeaza spalaturi sau se adauga in apa de baie (pentru bai se prepara macerat sau infuzie, din 150-200 g planta sau amestec de plante la 5 l apa).

Cataplasme cu macerat la rece sau tinctura: maceratul se prepara dintr-o lingura de planta la o cana de apa rece (timp de macerare 6-8 ore). Se strecoara si se fac cataplasme sau se pun comprese, folosindu-se un pansament steril. Cataplasmele se pot realiza si colosind o compresa imbibata in tinctura. Se lasa in general 2-3 ore.

Cataplasme cu planta proaspata sau uscata: se aplica planta ca atare sau pe un pansament, usor zdrobita sau maruntita si muiata cu apa, pana se face ca o pasta, in cazul in care planta este uscata, se bandajeaza deasupra. Cataplasmele se pot lasa un interval de timp valabil de la 10-15 minute daca este o planta intarita (ex. mustar, hrean) pana la cateva ore (ex. varza).

Gargara, spalaturi bucale: se poate face un macerat la receproaspat sau cu tinctura diluata cu apa.

Unguente: se obtin prin macerarea produsului vegetal bine maruntit cu un excipient gros, uleiurile medicinale, oteturi aromatice, creme si lotiuni.

Sper ca iti sunt utile informatiile aflate in acest articol si daca DA, atunci mi-ar face mare placer sa iti citesc comentariul mai jos. Daca crezi ca merita sa-l recomanzi si prietenilor tai te rog s-o faci distribuind articolul. Multumesc.

Rate this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Continutul acestui site este protejat de drepturi de autor!